Σχεδόν 90.000 θάνατοι εξαιτίας στο Μεξικό: Μολύνθηκε από τον κορονοϊό η δήμαρχος της πρωτεύουσας

Στο Μεξικό θάβουν τους νεκρούς τους. Το στιγμιότυπο είναι από την πόλη Ciudad Juarez. EPA, LUIS TORRES
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.942 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν ακόμη 643 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 89.814 νεκρούς επί συνόλου 901.268 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ωστόσο επισημαίνουν πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν τον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από αυτόν των καταγεγραμμένων επισήμως.

  • Μολύνθηκε από τον κορονοϊό η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού

Η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ, στέλεχος της κεντροαριστερής παράταξης του προέδρου της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενημέρωσε χθες Τρίτη πως διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, διαβεβαίωσε πάντως ότι αισθάνεται καλά και δεν έχει συμπτώματα της COVID-19.

Μέσω Twitter, η Σέινμπαουμ διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας για τη διάγνωση και συνεχίζει να εργάζεται και να συντονίζει τις δραστηριότητες του δήμου εξ αποστάσεως.

Η Σέινμπαουμ εμφανίζεται συχνά δημόσια φορώντας μάσκα, κάτι που αποφεύγει ο Λόπες Ομπραδόρ. Καταβάλλει εξαρχής προσπάθεια να δείξει ότι η δημοτική αρχή παίρνει πολύ σοβαρά την πανδημία του κορονοϊού.

Η 58χρονη πολιτικός θεωρείται από αναλυτές πιθανή διάδοχος του Λόπες Ομπραδόρ το 2024.

Η ανακοίνωση της Σέινμπαουμ ότι μολύνθηκε καταγράφηκε την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως η εξάπλωση του ιού εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά σε αρκετές μεξικανικές πολιτείες. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η πολιτεία Τσιουάουα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, επανέφερε στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού.

Το Σάββατο, γερουσιαστής του κυβερνώντος Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) προστέθηκε στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα (89.171 νεκροί ως χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας).

Νωρίτερα χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, το οποίο θα συμπέσει με τον εορτασμό της Ημέρας των Νεκρών, το Σαββατοκύριακο.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico

Ο Καναδάς ξεπέρασε το όριο των 10.000 θανάτων: τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό πλησιάζουν τα 223.000

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required