Σαν σήμερα, 76 χρόνια πριν, η Αθήνα απελευθερωνόταν απ’ τους ναζί

FILE PHOTO: Προετοιμασία για την έπαρση της ελληνικής σημαίας σε εκδήλωση για την 76η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, Αθήνα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




“Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, η Αθήνα απελευθερώθηκε από το ναζιστικό ζυγό. Τιμάμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα χρόνια της Κατοχής και ευχόμαστε να μην ξαναδούμε ποτέ στην πατρίδα μας εκφραστές ιδεολογιών που αιματοκύλησαν τον κόσμο” δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944: Εφευγαν οι τελευταίες δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών. Ο λαός της Αθήνας  παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον διορισμένο κατοχικό δήμαρχο στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στην Ακρόπολη κατεβαίνει σιγά σιγά το μισητό λάβαρο του ναζισμού κι αρχίζει η έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Η απελευθέρωση και επίσημη λήξη της κατοχής, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, δεν εορτάζεται επισήμως στην Ελλάδα. Αντίθετα, εθνική εορτή είναι η ημερομηνία της έναρξης του πολέμου, 28η Οκτωβρίου 1940.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: