Σάλος για διορισμό της Ζαρούλια στη Βουλή: Λίγο πριν την απόφαση για “Χρυσή Αυγή”

File photo: Η Ελένη Ζαρούλια σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου απολογείται κατά τη διάρκεια της Δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Λίγες μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την “Χρυσή Αυγή”, η υπόδικη σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου,  διορίσθηκε μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή με βάση τον Κανονισμό του Σώματος και ρύθμιση που θεσπίσθηκε το 2015. Καταγγέλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Τι απαντούν κύκλοι του προέδρου της Βουλής

Τον διορισμό της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένης Ζαρούλια κατήγγειλε ο  ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.

  • Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις αυτού του είδους των μετακλητών δεν αποτελούν αρμοδιότητα του εκάστοτε προέδρου της Βουλής αλλά αποκλειστικό προνόμιο των δικαιούχων είτε αυτοί είναι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων είτε πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλής κ.α.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές για την υπόθεση διορισμού στη Βουλή της κυρίας Ελ. Ζαρούλια, τέως βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του υποδίκου επικεφαλής του κόμματος Β. Μιχαλολιάκου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια. Όσο για το χρόνο (διορισμού), ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Β. Μιχαλολιάκος.

Πάντως, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα υπογραμμίζουν πως «περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του Δικαστηρίου και – αν όπως επιθυμούμε – η Χρυσή Αυγή κριθεί εγκληματική οργάνωση τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η απόφαση αυτή θα ανακληθεί».

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

Μετά την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Την απάντηση του προέδρου της Βουλής για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημειώνοντας ότι “δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία διαδικαστική δικαιολογία”.

“Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κας Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης . “Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας, ή επικροτεί την απόφασή του”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Να ανακληθεί η απόφαση ζητεί το ΚΚΕ

«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και προσθέτει:

«Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Βαρβιτσιώτης: Τώρα απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι επιθυμεί ειλικρινώς διάλογο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: