Reuters: Η Τουρκία πυροδότησε τους S-400, εκτόξευση για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασσα

FILE PHOTO. Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου S-400 EPA PHOTO EPA/STR/IS AP POOL




Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα όπου επρόκειτο να προχωρήσει σε δοκιμές των ρωσικών S-400, μετέδωσε το Reuters, αναφέροντας ότι αυτό προκύπτει από βίντεο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο.

Το βίντεο που διαθέτει το Reuters, και έχει ληφθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Σινώπης δείχνει μια λεπτή στήλη καπνού να ανέρχεται ψηλά προς τον ουρανό.

Τρεις οι πύραυλοι λέει το TASS

Από την πλευρά του το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο στρατιωτική – διπλωματική πηγή,  μετέδωσε λίγες ώρες αργότερα ότι η Τουρκία εκτόξευσε τρεις πυραύλους.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Στις 14 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ωκεανογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε βολές κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στο διάστημα 16-17 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα οι S-400 μετακινήθηκαν στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπήρξαν βίντεο από την περιοχή στα οποία απεικονίζεται ο καπνός από τον πύραυλο.

Αργότερα το μεσημέρι τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν βίντεο με την εκτόξευση των πυραύλων.

 

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Οι δοκιμές των S-400, εφόσον επαληθευτούν, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

  • Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν θα διαψεύσει ούτε θα επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκαν πυραυλικές δοκιμές.

Η Ουάσιγκτον είχε αντιδράσει πέρυσι αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων Τουράν Ογούζ δήλωσε πως μια προκαταρκτική εκτίμηση του χρώματος, της έντασης, της γωνίας και της κατεύθυνσης του καπνού στο βίντεο δείχνει πως επρόκειτο πιθανόν για πυραύλους S-400. Η γωνία της στήλης καπνού δείχνει πως ο στόχος «δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από, ΤΑSS Reuters

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Για να μην ξεχνιόμαστε: Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: