Προβολή των δηλώσεων Μητσοτάκη στην Αίγυπτο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (K), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Α) κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της 8ης Τριμερούς Συνόδου, Λευκωσία, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020. EPA, IAKOVOS HATZISTAVROU / POOL




Το σύνολο των αιγυπτιακών ΜΜΕ ασχολείται εκτενώς με την τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, εστιάζοντας στα κυριότερα μηνύματα που προέκυψαν από το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ οι σημερινές εφημερίδες φιλοξενούν προβεβλημένες πρωτοσέλιδες αναφορές σε αυτό το θέμα.

Ενδεικτικά, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Bawaba News[1] (21.10.2020), σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Μηνύματα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος μετά την τριμερή Συνάντηση Κορυφής με την Αίγυπτο και την Κύπρο», εστιάζει στις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησής του με τον Κύπριο Πρόεδρο, κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κ. Abdul-Fattah El-Sisi.

Στο δημοσίευμα τονίζονται οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη για τη χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης, εν μέσω των κινδύνων που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, ενώ δίνεται έμφαση στη δήλωσή του ότι η τουρκική ηγεσία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.

Και το πράττει αυτό, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες, κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από μια ακραία και συχνά επιθετική ρητορική.

Υπογραμμίζονται επίσης οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ομόφωνη άποψη των τριών ηγετών ότι η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες και ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργάζονται σκληρά.

Σημειώνεται ακόμη η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι αυτή η συμπεριφορά προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργεί προβλήματα στη βορειοατλαντική συμμαχία και έρχεται απέναντι σε θέσεις σημαντικών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου και όλων των γειτονικών κρατών.

Σε άλλο δημοσίευμά της[2], η ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου El-Sisi μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

– Τόνισε ότι ο Μηχανισμός Τριμερούς Συνεργασίας συνέβαλε στη δρομολόγηση σχεδίων συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, του τουρισμού και της ενέργειας, με βάση το αμοιβαίο ενδιαφέρον των τριών χωρών να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες και τους πόρους που διαθέτουν, προκειμένου να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των λαών τους για μεγαλύτερη ευημερία.

– Σημείωσε ότι οι τρεις χώρες, μαζί με τους άλλους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά την ενθάρρυνση της περιφερειακής συνεργασίας και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Αποτελεί επίσης και πλαίσιο όπου θα συμφωνούνται κοινοί καθοριστικοί παράγοντες και έργα στον τομέα του φυσικού αερίου, προς αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και με απώτερο στόχο να επιτευχθούν αμοιβαία οφέλη, διατηρώντας [ταυτόχρονα] τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους σε σχέση με τους πόρους αυτούς.

– Αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα και την Κύπρο στον ως άνω τομέα, γεγονός που αντανακλά την κοινή πολιτική βούληση να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, ιδίως τα πολλά υποσχόμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

– Υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των πολιτικών κλιμάκωσης που αποσταθεροποιούν την περιοχή, καθώς και την ανάγκη συντονισμού με τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προς διατήρηση των απαιτήσεων της περιφερειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης των τριών ηγετών, ο Πρόεδρος El-Sisi τόνισε ότι:

– Ανανεώθηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τρόπο που θα οδηγήσει στην επανένωση των δύο τμημάτων της νήσου.

– Επιβεβαιώθηκε η θέση ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση, που θα αντιμετωπίζει όλες τις προβληματικές πτυχές της λιβυκής κρίσης, παραμένει ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερότητας σε αυτήν την αδελφή χώρα, με βάση όσα συμφωνήθηκαν στη διαδικασία του Βερολίνου και τη Διακήρυξη του Καΐρου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020.

– Τονίσθηκε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και ότι είναι αναγκαίο να αποχωρήσουν από τη χώρα όλες οι ξένες δυνάμεις, να διαλυθούν και να αφοπλισθούν οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και να επανενωθούν τα θεσμικά όργανα του κράτους.

– Συμφωνήθηκε η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών επίλυσης του Παλαιστινιακού βάσει των αποφάσεων της διεθνούς έννομης τάξης. Τονίσθηκε επίσης ότι είναι σημαντικό να μπει τέλος στο τωρινό αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη αυτού του επιθυμητού στόχου.

– Επισημάνθηκε η ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ όλων των [συριακών] μερών, βάσει του υπ’ αριθ. 2254 ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για την πολιτική διευθέτηση με όλα τα στοιχεία και τις πτυχές της.

– Εκφράσθηκε η καταδίκη οποιασδήποτε παράνομης στρατιωτικής παρουσίας σε συριακά εδάφη και κάθε προσπάθειας αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης στις περιοχές της βόρειας Συρίας. Επαναβεβαιώθηκε δε η υποστήριξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

– Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αύξησης των διεθνών προσπαθειών καταπολέμησης του φαινομένου της τρομοκρατίας, μέσω της επίδειξης μηδενικής ανοχής σε χώρες και οντότητες που υποστηρίζουν [τους τρομοκράτες] με όπλα, χρηματοδότηση και εκπαίδευση. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση όλων των αιτίων που οδηγούν σε αυτό [το φαινόμενο]. Επισημάνθηκε, τέλος, η ανάγκη προτροπής της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει τις ευθύνες της, ενάντια σε όσους στηρίζουν την τρομοκρατία και της προσφέρουν ασφαλή καταφύγια και διάφορες μορφές υποστήριξης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κατά τη συνάντηση επαινέθηκαν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η φιλοξενία [στα εδάφη της] άνω των πέντε εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι απολαμβάνουν όλα τα βασικά δικαιώματα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους Αιγύπτιους πολίτες.

Επαινέθηκε επίσης η διακοπή των ροών παράνομης μετανάστευσης από τις αιγυπτιακές ακτές από το 2016, την οποία πέτυχε [η χώρα] στηριζόμενη, όπως τόνισε ο Πρόεδρος El-Sisi, στις δικές της δυνατότητες και κινούμενη από την ηθική της ευθύνη. Ειδικότερα δε τονίζεται η επισήμανση του Αιγυπτίου Προέδρου πως η χώρα του δεν προσπάθησε σε καμία φάση να χρησιμοποιήσει αυτό το ζήτημα ως εργαλείο διαπραγμάτευσης ή εκβιασμού με τους ευρωπαίους εταίρους της, προς επίτευξη υλικών ή πολιτικών οφελών.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Hayah[3] η Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, Mai Taha Khalil, τόνισε τη σημασία της χθεσινής συνάντησης, καθότι πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία κρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ειδικότερα εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Khalil επισήμανε ακόμα ότι το πρόγραμμα εργασιών της συνάντησης ήταν διαφορετικό σε σχέση με κάθε προηγούμενη φορά, λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε όμως ισχυρή βούληση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών με φυσική παρουσία και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να τονισθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Επισημαίνονται, τέλος, ενδεικτικοί τίτλοι και υπότιτλοι των σημερινών αιγυπτιακών εφημερίδων:

Al Ahram
«Νέα φάση στη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας»
«Αιγύπτιος Πρόεδρος El-Sisi: Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες πολιτικές στην περιοχή – Το EMGF αποσκοπεί στην επίτευξη κοινών ωφελειών», «Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης: Η Τριμερής Διάσκεψη Κορυφής δεν στρέφεται εναντίον κανενός και στοχεύει στη σταθερότητα», «Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης: Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια».

Al Gomhouria
«Ο El-Sisi κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της στην αντιμετώπιση όσων υποθάλπουν την τρομοκρατία», «Καμία ανοχή με χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία – Να εργαστούμε για τη θεραπεία των ριζών και των αιτιών του φαινομένου».

Al Wafd
«Η Tριμερής Διάσκεψη στην Λευκωσία αντιμετωπίζει τις πολιτικές αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο».
«El-Sisi: Δεν εκβιάζουμε την Ευρώπη με τους πρόσφυγες και δεν θα ανεχθούμε τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Al Masry Al Youm
«Συνάντηση Κορυφής στη Λευκωσία»
«Νέα έργα συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου», «El-Sisi: Περίοδος οικονομικής και πολιτιστικής ολοκλήρωσης».

Al Youm El 7
«Η Συνάντηση Κορυφής των φίλων»
«Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα αρνούνται τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένουν υπέρ της ενότητας της Λιβύης».

Al Watan
«Συντονισμός μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας για την αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Al Akhbar
«Επιτυχής Διάσκεψη Κορυφής στη Λευκωσία».
«El-Sisi: Αντιμετώπιση προκλήσεων για την επαναφορά της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», «Αναστασιάδης: Ισχυρή βούληση για την υποστήριξη της συνεργασίας στο φυσικό αέριο», «Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνιστούν καταφανή παραβίαση των διεθνών νόμων».

Η τουρκική “πρεσβεία” στην κατεχόμενη Κύπρο έδινε χρήματα στους πολίτες για να ψηφίσουν τον Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: