Προσέγγιση Ισραήλ-Σουδάν: «Πισώπλατη μαχαιριά» λένε οι Παλαιστίνιοι – «Κίβδηλη» η συμφωνία κατά το Ιράν

File Photo Στιμιότυπο από αντιαεροπορική άσκηση του ιρανικού στρατού. EPA/IRANIAN ARMY OFFICE HANDOUT μέσω ΚΥΠΕ




Το Ιράν κατήγγειλε ως “κίβδηλη” τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν, για την οποία μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι επιτεύχθηκε με την καταβολή “λύτρων”, όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

“Αν πληρώσεις αρκετά λύτρα, αν κλείσεις τα μάτια σου στα εγκλήματα εναντίον των Παλαιστινίων, τότε θα σε βγάλουν από τον λεγόμενο κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο.

“Προφανώς ο κατάλογος είναι τόσο κίβδηλος όσο η μάχη των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Επονείδιστο”, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και το Σουδάν συμφώνησαν χθες Παρασκευή να κάνουν κάποια βήματα προς την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων. Πρώτα σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους, δίνοντας αρχικά έμφαση στη γεωργία. Θέματα όπως η επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα επιλυθούν αργότερα.

Με αυτό τον τρόπο το Σουδάν γίνεται η τρίτη αραβική χώρα, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο ότι θα άρει τον χαρακτηρισμό του Σουδάν ως κράτους που στηρίζει την τρομοκρατία. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού το Σουδάν μετέφερε το ποσό των 335 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν λογαριασμό υπέρ των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους.

PLO: «Πισώπλατη μαχαιριά» η  εξομάλυνση των σχέσεων του Σουδάν με το Ισραήλ

«Πισώπλατη μαχαιριά»  για τους Παλαιστίνιους χαρακτήρισε την απόφαση του Σουδάν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η απόφαση του Χαρτούμ “να ακολουθήσει άλλους που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το κράτος της ισραηλινής κατοχής συνιστά μια νέα μαχαιριά στην πλάτη για τον παλαιστινιακό λαό και προδοσία του δίκαιου παλαιστινιακού αγώνα”, είπε ο Ουάσελ Αμπου Γιούσεφ.

Ο Γιούσεφ, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, μιλώντας από τη Ραμάλα είπε ότι η εξέλιξη αυτή “δεν θα πλήξει την πίστη των Παλαιστινίων στον αγώνα τους”.

Από τη Γάζα, ο Φάουζι Μπαρχούμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ήταν, παραδοσιακά, σύμμαχος του Σουδάν, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφαση της χώρας αυτής είναι “ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση”.

«Νέα εποχή» στις σχέσεις Ισραήλ-Σουδάν

Τις αντιδράσεις αυτές προκαλεί μια ιστορική συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους κατέληξαν πριν λίγες ημέρεςτο Ισραήλ με το Σουδάν, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα για να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Σουδάν, αποκαλώντας το ξεκίνημα μιας «νέας εποχής» στην περιοχή.

Σε μια δήλωση στην οποία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι οι ισραηλινές και σουδανικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν την εμπορική και γεωργική συνεργασία.

Το Σουδάν γίνεται έτσι η τρίτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

HJ Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με απόφαση Τραμπ: Το Σουδάν δεν είναι πλέον χώρα-υποστηρικτής της τρομοκρατίας

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: