Πόνεσε το Καναδέζικο μπλόκο στις πωλήσεις όπλων: Κλαψουρίζει και προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

File Photo: Κατεστραμμένο αρμενικό τανκ σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. EPA/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY /




Με μία, κατά τα συνήθη, προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στον Καναδά που χθες ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Αγκυρα βάσει ενδείξεων ότι χρησιμοποιούνται στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για προσέγγιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά και επιτίθεται στην καναδική κυβέρνηση λέγοντας ότι προχωράει στο μπλόκο παρότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξάγει όπλα σε χώρες με ανάμειξη στην κρίση της Υεμένης και κάνει λόγο για στενά πολιτικά συμφέροντα.

«Περιμένουμε από τον Καναδά να ακολουθήσει μία πολιτική μακριά από τα διπλά σταθμά και να δράσει χωρίς να επηρεάζεται από τους αντιτουρκικούς κύκλους που υπάρχουν στη χώρα και χωρίς να περιορίζεται σε στενούς υπολογισμούς πολιτικού συμφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, για συνομιλίες μιλήσει με Αζέρους αξιωματούχους για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στον στρατό του Μπακού και τους αρμένιους αυτονομιστές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργειο Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει «μια επίσκεψη εργασίας» στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του «για την κατάσταση στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάιν ανακοίνωσε χθες, ότι ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή στην Τουρκία κάποιας τεχνολογίας για μη επανδρωμένα αεροπλάνα ενώ ερευνά αν αυτή χρησιμοποιήθηκε από αζερινές δυνάμεις στις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα με την Αρμενία.

Στο παρελθόν η Τουρκία έχει προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και έχει επαναλάβει πως παραμένει σταθερά στο πλευρό του στενού συμμάχου της στη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Με πληροφορίες από Anadolu 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία επειδή χρησιμοποιούνται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: