Politico: Η επιστροφή του Oruç Reis αποτελεί άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας (Κ). Photo via Twitter, Fatih Dönmez @fatih_donmez




Το Oruç Reis, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών της Τουρκίας, θα συνεχίσει τις προσπάθειές ενεργειακών εξερευνήσεων έως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την νέα NAVTEX που εκδόθηκε από την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει στο Politico, η Nektaria Stamouli, το εν λόγω πλοίο αναμένεται να διέλθει ανοικτά των ανατολικών νησιών της Ελλάδας, μια κίνηση που ενδέχεται να καταστρέψει τις προγραμματισμένες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σημειώνεται, ότι η Τουρκία είχε ανακαλέσει το πλοίο τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας την έναρξη μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με την Αθήνα μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων, οι οποίες σχετίζονται με την αναζήτηση υδρογονανθράκων από την Άγκυρα σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Επισημαίνεται, ότι τις τελευταίες ημέρες, και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ναυτικές ασκήσεις, αυξάνοντας τις εντάσεις για άλλη μια φορά. Η Αθήνα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου – εθνική ημέρα της Τουρκίας – ενώ η Άγκυρα εξέδωσε προειδοποίηση για στρατιωτική άσκηση στις 28 Οκτωβρίου, εθνική ημέρα της Ελλάδας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η επιστροφή του πλοίου «αποτελεί σημαντική κλιμάκωση και άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προτρέποντας την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της. Επεσήμανε, δε ότι η εν λόγω κίνηση καθιστά σαφή «την αναξιοπιστία της Τουρκίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν επιθυμεί ειλικρινά διάλογο».

Την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση επικρίνοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε την Τουρκία για την αναστολή των διπλωματικών συνομιλιών το 2016.

Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hamo Aksoy, προσθέτοντας: “Το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ΕΕ ως κάρτα ατού εναντίον της Τουρκίας, αντί να επιλύσει τα ζητήματα της στο Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη χώρα μας, είναι μια μάταιη προσπάθεια. “

Καθώς επίσης και ένα άλλο τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το Barbados Hayreddin Paşa, πραγματοποιεί σεισμικές εργασίες στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, έως τις 9 Νοεμβρίου,  Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να θέσουν το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα. Νωρίτερα δε, αυτό το μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Άγκυρα να αντιμετωπίσει κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Politico, Turkish ship resumes energy search in waters claimed by Greece

Για να επιμένει ο γερουσιαστής για τους S-400, σημαίνει πως έχει δίκιο: Προφανώς ενεργοποιήθηκαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: