Ποινές, εντάλματα και χειροπέδες: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για ακαριαίες συλλήψεις

FILE PHOTO: O Γραμματέας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος με αστυνομική συνοδεία οδηγείται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Σκηνές ανάλογες εκείνων του Σεπτεμβρίου του 2013, όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και τα μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, είναι πιθανό να επαναληφθούν σήμερα Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα προκειμένου να εφαρμόσουν τις ποινές που θα επιβάλει σε λίγες ώρες το Δικαστήριο για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Τυπικώς υπεύθυνη για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης είναι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ωστόσο στο πιθανό έργο των συλλήψεων ενδέχεται να εμπλακούν ευρύτερες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δεδομένου του αριθμητικού εύρους των καταδικασθέντων (και άρα της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των δυνάμει «στόχων») αλλά και των ειδικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπόθεση.
Νωπές είναι άλλωστε ακόμα στη συλλογική μνήμη οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 κατά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε ένα, βεβαίως, εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον

Τότε οι αστυνομικοί χτύπησαν τις πόρτες των σπιτιών όπου διαμένουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χ.Α., σε μία οργανωμένη επιχείρηση που σχεδιάστηκε επιμελώς.

Η «ιδιαιτερότητα» και η κρισιμότητα της υπόθεσης αναμένεται για δεύτερη φορά, μετά το 2013, να καταστήσει συμμέτοχη στην επιχείρηση την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

O N. Μιχαλολιάκος κατά τη διάρκεια μεταγωγής του τον Οκτώβριο του 2013. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ΕΛ.ΑΣ. θα περιμένει την έκβαση σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής των ποινών. Ουσιαστικά το σχέδιο της Αστυνομίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και οι ποινές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η προσοχή των Αρχών πέφτει κυρίως στα επτά στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπου βρίσκονται τα σπίτια και οι χώροι εργασίας των καταδικασθέντων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα οι καταδικασθέντες, οι οποίοι δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη στο δικαστήριο, έχουν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση για να μην υπάρξουν «απρόοπτα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν ήδη που βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουν ωστόσο δικαίωμα να τους περιορίσουν, έως ότου εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί η Αστυνομία είναι σε θέση, όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές, να συλλάβει τον αριθμό των καταδικασθέντων που θα της ζητηθεί μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει θέσει ένα διακριτικό αλλά στενό κλοιό τους σημερινούς ενόχους και κυρίως τα 7 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Γνωρίζουν όχι μόνο τις τοποθεσίες τους αλλά τα ωράρια τους, τις συνήθειες τους, τα δρομολόγια τους. Ενδεχομένως όταν ανακοινωθεί η απόφαση της ποινής χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θα εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις για την σύλληψη όσων στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όσον αφορά στον Ρουπακιά, οι αστυνομικοί ούτως ή άλλως επιτηρούν το σπίτι όπου διαμένει στην περιοχή του Ταύρου, ύστερα από την απελευθέρωσή του λόγω της παρέλευσης των μηνών προφυλάκισής του.

Η διαδικασία ανακοίνωσης των ποινών

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους . Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ 

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ΣΚΑΙ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μάγδα Φύσσα: Χθες νίκησε η Δημοκρατία, εύχομαι να είναι και η σημερινή σαν τη χθεσινή μέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: