Πικετοφορία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ από το Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας

Στιγμιότυπο από την πικετοφορία στο Λονδίνο στις 21/10/2020. Photo via ΚΥΠΕ
Διαμαρτυρία υπό τη μορφή πικετοφορίας έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που εγκρίθηκε από τις τοπικές αρχές καθώς πληρούσε τους όρους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Βασίλης Μαύρου επέδωσε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ζητώντας την παρέμβαση του Ην. Βασιλείου, ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, με σκοπό τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ειδικά για την πόλη της Αμμοχώστου η επιστολή ζητούσε την καταδίκη της Τουρκίας για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης και επαναφορά της στην προηγούμενη κατάσταση.

Η επιστολή του Δρ. Μαύρου σημείωνε παράλληλα ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, όπως υπαγορεύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δρ Μαύρου δήλωσε ότι «ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας δηλώνει την οργή του και την απέχθεια του αλλά και ταυτόχρονα τη μεγάλη του θλίψη για το ότι η Τουρκία, μονομερώς και παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, άνοιξε την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, με το λυπηρό αποτέλεσμα να κατοικηθούν τα σπίτια και οι περιουσίες των Αμμοχωστιανών από Τούρκους ή ακόμη να δοθούν οι επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, ακόμα και σε αλλοδαπούς που θα ήθελαν να επενδύσουν στις κλεμμένες περιουσίες μας».

Καταδικάζει, συνέχισε, “αυτές τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τις πρόνοιες του ΣΑ του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων οργανισμών και δημιουργούν αντιπαράθεση και ένταση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Αγνοώντας ταυτόχρονα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Κυπριανού-Ντενκτάς και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) που βασικά ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα κατοχής».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας πρόσθεσε ότι η Αμμόχωστος πρέπει να δοθεί στα ΗΕ σαν πρώτο βήμα και ότι οι νόμιμοι κάτοικοι της θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Συμπλήρωσε ότι ο Σύνδεσμος αποδοκιμάζει τα σχέδια να κατοικηθεί οποιοδήποτε κομμάτι της Αμμοχώστου ενάντια στις αποφάσεις των ΗΕ αλλά και των συμφωνιών κορυφής των δύο κοινοτήτων, καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτές οι ενέργειες έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και υπονομεύουν ταυτόχρονα την ειρηνική λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Κλείνοντας δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιστροφή στην πόλη του Ευαγόρα και ότι η σημαία του αγώνα δεν θα υποσταλεί ποτέ, μέχρι την παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία / Λονδίνο

 

Αναστασιάδης σε Αλ Σίσι: Η Τριμερής διεξάγεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη γειτονιά μας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required