Πέτσας: Πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε τέτοια αντίδραση απέναντι στην Τουρκία [video]

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




“Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις. Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

«Το κείμενο του κ. Μπορέλ είναι ακριβώς η απειλή, την οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να συμμορφώνεται η άλλη πλευρά. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, και από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων -και τέτοιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέλος Αυγούστου- ώστε η άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι θα την πονέσει αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά. Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι αυτά τα εργαλεία, -μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος κυρώσεων του κ. Μπορέλ- είναι πάνω στο τραπέζι» είπε και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχίσει με συνέπεια την αποκλιμάκωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Αν το κάνει αυτό, θα είμαστε σε θέση μέχρι τον Δεκέμβριο να πούμε ότι, πράγματι, δεν ήταν προσχηματική αυτή η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων. Αν, όμως, υπαναχωρήσει και ξαναδούμε προκλητικές ενέργειες, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την επιβολή των κυρώσεων. Είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο στο οποίο συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, είναι πολύ ξεκάθαρο, και έχει έναν συνδυασμό «καρότου» και «μαστιγίου»: Το «καρότο» είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα και το «μαστίγιο» είναι η επιβολή κυρώσεων» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Επίσης υπογράμμισε ότι για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά και τις κυρώσεις. «Ζητά από την Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να επιλύσει, επιτέλους, το ζήτημα της Κύπρου στο σύνολό του» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η αποφασιστικότητα Ελλάδας – Κύπρου και η συμπαράσταση άλλων κρατών-μελών ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Με πίεση της Κύπρου έγινε πιο αυστηρό το κείμενο της Συνόδου της ΕΕ, γράφει η γερμανική FAZ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: