Περίεργες δηλώσεις Έλληνα ειδικού σε εκδήλωση του “Τουρκικού Λόμπι”: Η Ελλάδα …απειλεί την Τουρκία!

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή συζήτηση του Turkish Heritage Foundation. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος




Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Δρ. Γιώργος Τζογόπουλος έλαβε μέρος σε διαδικτυακή συζήτηση μίας οργάνωσης του “Τουρκικού Λόμπι” στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κρίση που δημιούργησε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση, το Turkish Heritage Foundation, είναι γνωστή για την ισχυρή υποστήριξή της προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οπότε, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Δρ. Τζογόπουλου ήταν απορίας άξιο για ποιο λόγο δέχτηκε να εμπλακεί σε μία τέτοια συζήτηση, η οποία ήταν ξεκάθαρο τι σκοπιμότητα εξυπηρετούσε.

Δυστυχώς, τα σχόλια του Δρ. Τζογόπουλου δεν είχαν πραγματικά προηγούμενο, καθώς αυτή η συζήτηση είναι ίσως η μόνη φορά που Έλληνας ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει δημόσια τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δήθεν η Ελλάδα επίσης απειλεί την Τουρκία. Και μάλιστα, αυτό το κάνει από το βήμα ενός από τα γνωστότερα “Τουρκικά Λόμπι” στις ΗΠΑ.

Μέσα σε μία μόλις ώρα, ο Δρ. Τζογόπουλος καταφέρνει να ξεπλύνει τις περισσότερες θέσεις της Τουρκίας με την απαθή στάση του, ενώ προβαίνει και σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με όλες τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Τζογόπουλος επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τον τουρκικό ψευδή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα επίσης απειλεί την Τουρκία, εξισώνει την αντίδραση της Ελλάδας με την επιθετικότητα της Τουρκίας και εμμέσως αναγνωρίζει το καθεστώς των γκρίζων ζωνών στα Ίμια.

Επιπλέον, προτείνει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μάθει από τα λάθη του (και αντίστοιχα και ο Ερντογάν). Αναρωτιόμαστε τι λάθος ακριβώς νομίζει ο Δρ. Τζογόπουλος ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης αυτό το καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την μεγαλύτερη κινητοποίηση στη σύγχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έλαβε χώρα μόνο ως απάντηση στην πρωτοφανή επιθετικότητα της Τουρκίας.

Επίσης, το κύριο σχόλιο του Δρ. Τζογόπουλου για την ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη ήταν ότι οι κυρώσεις προς την Τουρκία δεν ήταν προτεραιότητα στις συζητήσεις και πως αξίζουν συγχαρητήρια στη Γερμανία και ειδικά στη Καγκελάριο Μέρκελ για την αποκλιμάκωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν μερικά από τα πιο πρωτοφανή σχόλια του Δρ. Τζογόπουλου μαζί με τον σύνδεσμο για ολόκληρη τη συζήτηση ώστε να διαμορφώσει ο καθένας τη δική του άποψη.

Έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη του, βεβαίως, ο κ. Τζογόπουλος, όπως όλοι μας. Αλλά έχουμε και εμείς το δικαίωμα να ασκούμε κριτική και μάλιστα σκληρή, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια με τις θέσεις του.

Στην Ουάσιγκτον διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Τζογόπουλος είχε υποχρέωση να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις… Και όχι να παρουσιαστεί σαν ένας “ανεξάρτητος αναλυτής”.

Μιχάλης Ιγνατίου – Νικόλας Κατσίμπρας*

• Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας διδάσκει στο Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, είναι σύμβουλος διεθνών σχέσεων και πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: