Παρεμβαίνει ο Πούτιν: Κάλεσε στο Κρεμλίνο τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. EPA, MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε για διαπραγματεύσεις σήμερα στη Μόσχα τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, δυνάμεις των οποίων εμπλέκονται σε αιματηρές μάχες στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο το βράδυ της Πέμπτης.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας προσκλήθηκαν στη Μόσχα την 9η Οκτωβρίου για συνομιλίες για τα ζητήματα αυτά, με τη μεσολάβηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Διευκρινίζεται ότι η πρόσκληση έγινε κατόπιν των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Πούτιν με τους ηγέτες των δύο κρατών, τον αζέρο πρόεδρο Ιλάμ Αλίεφ και τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Σκοπός των συνομιλιών είναι «να σταματήσουν οι μάχες» και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων και των πτωμάτων των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί , προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, αλλά και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν ότι κατά τον βομβαρδισμό του καθεδρικού ναού στην πόλη Σούσα από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τραυματίσθηκαν τρεις δημοσιογράφοι, εκ των οποίον ο ένας, ο Ρώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Γιούρι Κατιόνοκ τραυματίσθηκε σοβαρά.

Την 1η Οκτωβρίου στην πόλη Μαρτούνι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από βομβαρδισμούς του στρατού του Αζεμρπαϊτζάν τραυματίσθηκαν τρεις δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ένα δημοσιογράφος από την εφημερίδα Le Monde και ένας κάμεραμαν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti ενtός του ναού βρέθηκαν θραύσματα από ρουκέτα, ενώ ο ιερέας του ναού δήλωσε ότι είδε στον ουρανό κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού ή ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ή ένα αεροσκάφος.

Ο καθεδρικός ναός του Χριστού Σωτήρος στη Σούσα ανεγέρθηκε την περίοδο 1858-1887 και ανήκει στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Είχε καταστραφεί μερικώς κατά τη σοβιετική περίοδο και είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στον πόλεμο για το Ναγκόρνι Καραμπάχ του 1992-1994. Το 1998 ο καθεδρικός ναός ανακαινίσθηκε.

Πληροφορίες από AFP-Reuters-Sputnik-TASS-Ria Novosti-Novaya Gazeta μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Λάδι στην φωτιά ρίχνει η Χεζμπολάχ Λιβάνου: Δηλώνει ότι οριοθέτηση συνόρων με το Ισραήλ δεν είναι “συμφιλίωση”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: