Ορθή απόφαση: Ενώπιον της δικαιοσύνης της Ε.Ε. η Κύπρος για τη χορήγηση “χρυσών διαβατηρίων”

File Photo: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Η Κύπρος μπορεί να καταλήξει στο δικαστήριο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση ευρωπαϊκής ιθαγένειας σε πλούσιους ανθρώπους με πιθανό ποινικό υπόβαθρο, αναφέρει η ιστοσελίδα Euobserver, (κείμενο Nikolaj Nielsen).

Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλαβε χώρα εχθές Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, ακολουθεί τις αποκαλύψεις μιας μυστικής ομάδας δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Η εν λόγω έρευνα μαγνητοσκοπούσε κρυφά τους Κύπριους πολιτικούς που ήταν πρόθυμοι να παραβιάσουν την νομοθεσία, και να χορηγήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο σε έναν Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο.

“Παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι ανταλλάσσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, αναφέροντας ότι η επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση του κυπριακού συστήματος με το δίκαιο της ΕΕ, “ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει”.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, καθώς επίσης και ο βουλευτής, Χριστάκης Γιοβάνης φαίνεται να εμπλέκονται στο λεγόμενο Πρόγραμμα Επένδυσης Ιθαγένειας (CIP).

Επίσης γνωστό ως «Χρυσό Διαβατήριο», επιτρέπει σε άτομα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Οι υποστηρικτές του καθεστώτος λένε ότι διενεργείται διεξοδικός έλεγχος για να βεβαιωθούν ότι δεν χορηγούνται διαβατήρια οι εγκληματίες. Ωστόσο, ένα τέτοιο Κυπριακό διαβατήριο παρέχει στον αγοραστή το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται σε οποιαδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: EuobserverNikolaj Nielsen, Cyprus risks EU legal threat over selling ‘Golden Passports’

Euobserver: Διασύνδεση Λευκορώσου Προέδρου με εταιρείες στην Κύπρο

Αποκλειστικό δημοσίευμα του κοινοτικού μέσου Euobserver, (του Andrew Rettman) αναφέρει ότι η οικογένεια του Προέδρου της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, διατηρεί διασυνδέσεις με τουλάχιστον δύο εταιρείες στην Κύπρο. καθώς τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συμφώνησαν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου να παγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά του στοιχεία.

Οι δύο κυπριακές εταιρείες ακινήτων, η Eastleigh Trading και η Dana Holdings, συνδέονται με την νύφη του προέδρου, τη σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του, Viktor.

Επισημαίνεται ότι η Lilya Lukashenko, διορίστηκε ως διευθύντρια της Eastleigh Trading από τον Vyacheslav Dudkin, πρώην επικεφαλής κατά της διαφθοράς στο Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα και μίλησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant το 2012. Ο Dudkin υποστήριξε ότι η ίδια και ο ιδιοκτήτης της  Eastleigh Trading, ο μεγιστάνας της Λευκορωσίας, Vladimir Peftiev, είχαν χρησιμοποιήσει την εταιρεία σε δόλια σχέδια.

ΠΗΓΗ: Euobserver, Andrew Rettman,Lukashenko-linked firms active in EU member Cyprus

Διευκρινίσεις από το Γραφείο Τύπου του ΠτΔ: Ζήτησε να μην ερωτηθεί για το βίντεο του Al Jazeera, γιατί δεν το είδε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: