Οργή Μακρόν μετά τις χυδαιότητες Ερντογάν: Το Παρίσι ανακαλεί τον πρέσβη του στην Αγκυρα

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τελετής στη μνήμη του βάρβαρα δολοφονημένου καθηγητού Σαμιέλ Πατύ. EPA, Francois Mori / POOL




Την οξύτατη αντίδραση της Γαλλικής Προεδρίας προκάλεσαν οι νέες θλιβερές δηλώσεις του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας.

Το Ελιζέ κατήγγειλε ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, που με μία άνευ προηγουμένου στη διπλωματική γλώσσα φρασεολογία έφτασε μέχρι του σημείου να αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της «συμπεριφοράς του» – όπως την αποτιμά τουλάχιστον ο Ερντογάν- προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Δεν εξέφρασε ούτε συλλυπητήρια

H Γαλλική προεδρία σημείωσε επίσης «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί (Samuel Paty)», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε προ μίας εβδομάδος σε ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού, επειδή τόλμησε να κάνει μάιθημα για την ελευθερία του λόγου με σκίτσα του Σαρλί Εμπντό.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Τι προκάλεσε την οργή των Παρισίων

Μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματός του στην Καισάρεια, ο Ερντογάν έβαλε συλλήβδην κατά της Δύσης:

«Κακομαθημένη» η Ελλάδα

«Στην Ανατολική Μεσόγειο  είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», είπε και ακολούθησαν οι αθλιότητες κατά Μακρόν.

Το «άτομο Μακρόν»…

«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του», δήλωσε, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτιθέμενος προσωπικά κατά του Γάλλου Προέδρου.

Για το τζαμί στο Κρόιτσμπεργκ 

Από τα πυρά του διεθνούς ταραξία δεν διεσώθη ούτε το Βερολίνο…

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την ασεβή επιδρομή σε τζαμί στη Γερμανία. Αυτό ονομάζεται απόλυτο μίσος για το Ισλάμ. Δεν υπάρχει ελευθερία. Στη Γαλλία, δήθεν το κάστρο της ελευθερίας, που απεικονίζει κινούμενα σχέδια που προσβάλλουν τον προφήτη μας, αυτό είναι τουλάχιστον χυδαιότητα. Αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά εχθρότητα προς το Ισλάμ», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος προφανώς στην απόφαση του προέδρου Μακρόν να φωταγωγήσει με σκίτσα του περιοδικού Σαρλί Εμπντό (Charlie Hebdo). 

«Για τους Δυτικούς, ο Μουσουλμάνος είναι Τούρκος. Ομοίως, ο Τούρκος είναι μουσουλμάνος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες μας και ολόκληρη η μουσουλμανική κοινότητα, ζουν ειρηνικά στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί από την ισλαμοφοβία, θα καταρρεύσει από μέσα», κατέληξε στις παραληρηματικές του δηλώσεις ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εθνος

O Μακρόν αντεπιτίθεται: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: