Όλα τα επώδυνα μέτρα για να μην πάμε σε lockdown: Τι απέρριψε ο Μητσοτάκης

Ένας νέος άνδρας περπατάει στην άδεια από κόσμο πλατεία στο Μοναστηράκι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μια σειρά από σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωναϊού αναμένεται να ανακοινώσει σε νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τον ισχυρό σεισμό κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή χρόνο μετάδοσης του μηνύματος. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει.

Τα τελευταία 24ωρα από τη στιγμή που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 και ενώ υπάρχουν προβλέψεις που μιλούν ακόμη και για 4.000 κρούσματα την ημέρα υπήρξε ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών προκειμένου να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια θα αποφύγει η Ελλάδα ένα δεύτερο ολικό και καταστροφικό lockdown.

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται από τους ειδικούς αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφασιστεί το μείγμα εκείνο των μέτρων που θα πετύχει το διπλό εξαιρετικά δύσκολο στόχο.

Την ώρα που σχεδόν όλη η Ευρώπη οδηγείται νομοτελειακά σε δεύτερο lockdown ενώ ήδη γίνεται λόγος και για το τρίτο κύμα της πανδημίας που προβλέπεται να έρθει πριν βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο, στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ακούει τις εισηγήσεις και ζυγίζει αποφάσεις και συνέπειες.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τελικά αυτός θα κριθεί προσωπικά. Όπως κέρδισε τα εύσημα για την πρώτη φάση, έτσι με τον ίδιο απλό τρόπο κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής αν τώρα ξεφύγει η κατάσταση, γεμίσουν οι ΜΕΘ και αρχίσει να πεθαίνουν πολίτες στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Οι εισηγήσεις των ειδικών

Μια μερίδα ειδικών τάχθηκε υπέρ του σεναρίου των πολύ σκληρών μέτρων. Πρότειναν λουκέτο όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και σε γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής για λίγες μέρες, με σκοπό να μειωθούν κατακόρυφα τα κρούσματα.

Η άλλη πλευρά πρότεινε πιο στοχευμένα μέτρα που επικεντρώνονται κυρίως στην εστίαση και στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις πορτοκαλί περιοχές. Στόχος τους δηλαδή ήταν να προτείνουν πιο αυστηρά μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο.

Αναλυτικά μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι:

  • Κλείσιμο εστιατορίων-μπαρ στις 21.30 ή 10.00 μ.μ.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων (στις πορτοκαλί περιοχές)
  • Μάσκα σε όλη την Επικράτεια κάθε στιγμή σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους
  • Αύξηση τηλεργασίας
  • Τηλεκπαίδεση στα πανεπιστήμια
  • Απαγόρευση μετακινήσεων σε άλλους δήμους
  • Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Στις 7 ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για όλο τον Νοέμβριο. Όπως θα τονίσει για μια ακόμη φορά στόχος είναι να αποφύγουμε το ολικό Lockdown σε όλη τη χώρα και κυρίως να μην περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά και επιστροφή των SMS.

Όπως όλα δείχνουν η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να συμβαίνει στην εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές, ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις «κόκκινες». Δηλαδή να μην λειτουργεί καθόλου η εστίαση και η απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.

Τέλος, όσον αφορά στα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν κανονικά, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από τις 06:00 του Σαββάτου και θα έχουν ισχύ για ένα μήνα, ωστόσο θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέες μολύνσεις, ενώ 114 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν 12 θάνατοι.

Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα κρίνουν τελικά τις επόμενες αποφάσεις ενώ υπάρχουν προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμη και για 4.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Την πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000 έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υποστήριξε δε ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα».

Θεσσαλονίκη: 210 κρούσματα σε σύνολο 3.100 rapid test

Για τη Θεσσαλονίκη, ανησυχητικά θεωρούνται τα αποτελέσματα που βγήκαν από τα rapid test που έγιναν χτες Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο οποίος επικαλέστηκε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, στα 3.100 τεστ που έγιναν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη -αριθμός που δεν αποτελεί το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, θετικά εντοπίστηκαν τα 210. Πρόκειται για 6,8% θετικότητα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, που είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. «Για τη Θεσσαλονίκη και για τις άλλες δύο περιοχές, που σήμερα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπουν στο »κόκκινο», ξέρουμε ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα, έχουμε δει άλλες περιοχές πάνε καλύτερα όταν έχουμε εφαρμόσει στοχευμένα τοπικά μέτρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο», επισήμανε.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, MEGA

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Όλες οι εισηγήσεις: Δύσκολα μέτρα από Μητσοτάκη σήμερα για να αποφύγουμε το καθολικό lockdown

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: