FILE PHOTO: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Αμερικανό Assistant Secretary του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για Πολιτικές και Στρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ (Clarke Cooper), την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt). ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε χθες, Τετάρτη, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ.
Συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.
Την ίδια ώρα το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εδώ και ώρες 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και συγκεκριμένα με πέντε κόμβους. Η συγκεκριμένη ταχύτητα που έχει αναπτύξει το τουρκικό σκάφος αποτελεί ένδειξη ότι πραγματοποιεί έρευνες.
“Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα περιθώριο προς τη Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ώστε να προσέλθει στις συζητήσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αναβάθμιση της επιχειρησιακής θέσης της Ελλάδος. Απεδείχθη στο ανατολικό Αιγαίο, απεδείχθη στην Μεσόγειο”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και πρόσθεσε:
“Ο ελληνικός λαός, αντιλαμβάνεται απολύτως το ποιος είναι εκείνος ο οποίος, με την συνεχή την εχέφρονα αλλά και την σθεναρή του στάση καταφέρνει να έχει την Ελλάδα στο προσκήνιο της διπλωματίας”.
Αναφορικά με την στάση της Ελλάδος στα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως “έχουμε πλήρη επίγνωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.
“Η Ελλάδα”, πρόσθεσε, “αύριο θα απαιτήσει από την Ε.Ε., να θέσει και πάλι την στάση της Τουρκίας εκ ποδών και υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας και υπογράμμισε πως “το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, βρίσκεται πάντοτε δυνητικά στο τραπέζι, Αφήνουμε ένα παράθυρο στην διαμεσολάβηση, εμείς είμαστε πάντοτε με την γνήσια συζήτηση και με το διεθνές δίκαιο, απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχθούμε”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα, απάντησε πως αυτές “έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας”.
“Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά”, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Στο μεταξύ η ελληνική «κόκκινη γραμμή» μπαίνει στα έξι ναυτικά μίλια. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να κινηθούν, εάν το Oruc Reis δεν διαβεί αυτή τη γραμμή.
Σε περίπτωση που προσεγγίσει τα έξι ναυτικά μίλια τότε θα υπάρξει κινητοποίηση προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη κίνηση. Την ίδια ώρα μαζί με το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών μπαίνει «ταφόπλακα» στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν λειτούργησε ποτέ.
Ήδη βρισκόμαστε στο τρίτο 24ωρο που το Oruc Reis που πλέει στα νότια του Καστελόριζου. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα στα επιτελεία των δύο χωρών.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δέχθηκε, χθες, στο γραφείο του τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Κούπερ συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ενώ συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διασυμμαχικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.
Επίσης, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Ακόμη, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διαμορφούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια, οι προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτές, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τι βλέπουν τα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων από την εικόνα του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου