Ο Τατάρ εγκαινιάζει το ρόλο του: Πρέπει να συζητηθούν κι άλλα μοντέλα λύσης, είπε

File photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υποτακτικό του παράνομο ηγέτη των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Πρέπει να συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης εκτός από την ομοσπονδία, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. Υπάρχουν, υποστήριξε, δυσκολίες σε σχέση με το σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα στο Κραν Μοντάνα και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε.

Σε συνέντευξή του στην Χαμπέρ Κίπρις ανέφερε ότι «δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες με όρους και προϋποθέσεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ενώ το πρόβλημα συνεχίζεται, «οι διοικήσεις και των δύο πλευρών δεν έχουν γνωριστεί», εννοώντας τον εαυτό του και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος στο τηλέφωνο απευθύνθηκε με το μικρό του «Ερσίν» και ο ίδιος θα τον λέει «Νίκο». «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον Νίκο. Η ε/κ πλευρά ξέρει άλλωστε ποια είναι η σκέψη μας στο Κυπριακό. Το θέμα είναι να το εξηγήσουμε αυτό και στη διεθνή κοινότητα».

Θέλει να γίνει η φωνή των Τ/κ στο εξωτερικό και σκοπεύει να κάνει πολλά ταξίδια, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. Ζήτησε, είπε, βοήθεια γι’ αυτό από τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του «ανοίξτε μου την πόρτα να κάνω τη φωνή των Τ/κ να ακουστεί στη διεθνή κοινότητα και να εξηγήσω τον δίκαιο αγώνα μας».

Λέγοντας πως ο βρετανικός Τύπος έγραψε για την εκλογή του ότι κέρδισε ένας εθνικιστής, απόφοιτος του Κέιμπριτζ, είπε ότι είναι όντως εθνικιστής αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Θα καταβάλει, πρόσθεσε, προσπάθεια για μια λύση στην οποία οι Τ/κ δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και θα διαφυλάσσονται τα συμφέροντά τους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα να ταξιδέψει στο εξωτερικό (σσ: εκκρεμούσε ένταλμα της Ιντερπόλ εναντίον του για την υπόθεση της Πόλι Πεκ στην Αγγλία) ο κ. Τατάρ είπε ότι μπορεί να πάει όπου θέλει στο εξωτερικό. «Και στη νότια Κύπρο μπορώ να πάω. Εχω και φίλους Ε/κ».

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν τα «εθνικά μας συμφέροντα μαζί με την Τουρκία», η «κυβέρνηση» θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ο ίδιος θα προσπαθήσει να είναι η γέφυρα μεταξύ της «κυβέρνησης» και της Τουρκίας. Σε στενή διαβούλευση με την Τουρκία, συνέχισε, θα διεξάγει και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια μας και η μητέρα πατρίδα μας. Πρέπει μαζί να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απέρριψε δε ψιθύρους για προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε και η Τουρκία έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Μεγάλη πλειοψηφία οι έποικοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την «Αβρούπα»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: