Ο σεισμός κλονίζει περαιτέρω την λίρα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

File photo: H Άγκυρα επίσης καθυστερεί εδώ και δυο μήνες χρήματα για την “άμυνα” λέει το ψευδοκράτος. ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ΚΥΠΕ




Τριγμούς στη λίρα και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και τουρκικών παραλίων, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη Σμύρνη.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως ο δρόμος της Τουρκίας προς την βαθιά ύφεση δεν έχει επιστροφή.

Στον απόηχο των εξελίξεων και τις πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες στη Σμύρνη, η τουρκική λίρα έκανε «βουτιά» 1%, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 8,3766 λίρες έναντι του δολαρίου. Πλέον η λίρα έχει χάσει μέσα στο 2020 το 29% της αξίας της.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη BIST 100 να σημειώνει απώλειες 1,86%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με απώλειες πάνω από 2%.

Οι τουρκικές εταιρείες πετρελαίου Tupras και Socar ανακοίνωσαν ότι τα διυλιστήριά τους στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού, περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργούς σεισμικές ζώνες στον κόσμο, με αρκετά σεισμικά ρήγματα. Το 1999, δύο σεισμοί μεγέθους πάνω από 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν τη Βορειοδυτική Τουρκία, με θλιβερό απολογισμό 18.000 νεκρών.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr/Ahval

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τη μονάδα ηλιακής ενέργειας Atacama στη Χιλή, ολοκλήρωσε η MYTILINEOS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: