Ο Πομπέο αναζητεί διεθνείς επιτυχίες για να σώσει τον Τραμπ: Ποιος θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να παίξει μπέιζμπολ… EPA, MICHAEL REYNOLDS




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έχει μεγάλη ανάγκη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να δείξει επιτυχίες αυτές τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Επιτυχίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία είναι «γοητευτικά» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Και λόγω αυτής της μεγάλης ανάγκης, οι διπλωμάτες με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρώτο και καλύτερο, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

Την Παρασκευή, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί που η Αμερική δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τον Καύκασο, ξαφνικά ξύπνησε και «έκλεψε» τους δύο υπουργούς από τη Μόσχα. Θα καταφέρει ο Αμερικανός υπουργός αυτό που δεν πέτυχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν: Την μόνιμη εκεχειρία; Χλωμό. Όσο ρίχνει λάδι στη φωτιά του Καυκάσου η Τουρκία, λιγοστεύουν και οι πιθανότητες επιτυχίας της διπλωματίας.

  • Οι Αμερικανοί αναζητούν και άλλα διεθνή προβλήματα στα οποία θα ήθελαν να έχουν ανάμειξη στην περίπτωση βεβαίως που καταλήξει με επιτυχία η όποια διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό τους βλέπουμε να «βαδίζουν» με ιδιαίτερη προσοχή στα …αγκάθια.

Ένα από τα θέματα αυτά είναι χωρίς αμφιβολία οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Η πρώτη προσπάθεια του προέδρου Τραμπ κατέληξε σε αποτυχία, οπότε υπάρχει αυτός ο προβληματισμός: τι θα συμβεί, δηλαδή, εάν ο Αμερικανός Πλανητάρχης τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν, και εισπράξει δεύτερο όχι, το οποίο είναι πιθανό. Ο κ. Τραμπ άνδρωσε τον εγωϊσμό και την αλαζονεία του Τούρκου προέδρου. Ευθύνεται για πολλά από τα εγκλήματα του Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον. Το κανάλι του Μαξίμου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ορθάνοικτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον κ. Πομπέο, όποτε υπάρχει πρόβλημα.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα είναι θετικά, υπό την έννοια ότι η μόνη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα είναι η ειρηνική. Καμία άλλη και ο κ. Πομπέο δείχνει να μην χωρατεύει. Ο θυμός του απευθύνεται στην Τουρκία και το γνωρίζουμε.

Η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα στο ΝΑΤΟ και θα εξυπηρετήσει μόνο τη Ρωσία, η οποία αναβαθμίζει την ήδη ισχυρή παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

  • Το βασικό ερώτημα σε τούτο το σημείο είναι πως οι Αμερικανοί θα σταματήσουν τον Ερντογάν εάν αποφασίσει αυτό που ήδη σχεδίασε. Ποιος θα τηλεφωνήσει στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας;

Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση, κάνει λάθος. Διότι όπως βλέπουμε και σε άλλες περιοχές, είναι στο στάδιο υλοποίησης των σχεδίων του. Ο πρωθυπουργός το περιέγραψε πολύ σωστά στην Κύπρο. Ονειρεύεται νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει και την τριμερή με την Αίγυπτο. Και πολύ περισσότερο την τριμερή με το Ισραήλ.

Μετά τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες, οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα κτίσουν αυτή τη νέα συμμαχία από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο με κέντρα το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.

Σίγουρα οι Αμερικανοί θα ήθελαν και την Τουρκία σε αυτή τη συμμαχία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν δεχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επίθεση από την κατοχική δύναμη. Θα έλεγα ότι θα καταρρεύσει η συμμαχία που κτίζεται, και στην οποία παίζουν ειδικό ρόλο η Ελλάδα και η Κύπρος, εάν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη συμμετοχής της Τουρκίας.

  • Καταλήγοντας θα αναφερθώ στο θέμα των S-400, το οποίο στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται εξαιρετικό σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης:

Μετά τη δοκιμή, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ουάσιγκτον, γίνονται συσκέψεις για τον τρόπο δράσης της Αμερικής στο μείζον αυτό ζήτημα.

Τονίζεται ότι πέραν της παραβίασης των αμερικανικών νόμων και ειδικά του νόμου CAATSA, ο οποίος αντιμετωπίζει τους εχθρούς των Ην. Πολιτειών, ο Ερντογάν αθέτησε τη συμφωνία που έκανε με τον πρόεδρο Τραμπ και πέντε Αμερικανούς γερουσιαστές, τον περασμένο Νοέμβριο. Ναι μεν παρέλαβε το ρωσικό σύστημα, οπότε οι Αμερικανοί το …παρακάμπτουν, αλλά θα δεσμευθεί ότι δεν θα το θέσει σε λειτουργία. Αυτή ήταν η συμφωνία, την οποία πέταξε στα σκουπίδια ο Ερντογάν.

Οπότε, για να προστατευθεί το κύρος της υπερδύναμης απαιτείται απάντηση. Και «βλέπω μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε αυτούς που ασχολούνται με το θέμα, κυρίως στη Βουλή και τη Γερουσία. Μακάρι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Έγιναν πολύ κουραστικοί οι Αμερικανοί για το θέμα των S-400: Και εξαιρετικά αναξιόπιστοι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: