Ο πόλεμος του Μακρόν με τον Ταγίπ είναι και για το Ισλάμ: Ο «ισλαμιστικός αυτονομισμός» και οι ενοχλήσεις της Τουρκίας

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GONZALO FUENTES, POOL




Μετά τις έντονες εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, σχετικά με τον πόλεμο στη Λιβύη ή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον κοσμικότητα και η παρατήρησή του για «ένα Ισλάμ σε κρίση» εκνεύρισαν τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Τουρκία,  Marie Jégo.

Σημειώνεται, ότι μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, που στοχεύει στην υπεράσπιση του κοσμικότητας και των αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας, που απειλούνται από «Ισλαμιστικό αυτονομισμό, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίζεται ως παγκόσμιος υπερασπιστής καταπιεσμένων Σουνιτών Μουσουλμάνων,  επιτέθηκε εκ νέου, στις 6 Οκτωβρίου, κατά του Προέδρου Macron.

Πρέπει να ειπωθεί, ότι ο Γάλλος πρόεδρος αντιτίθεται συχνά τον τελευταίο καιρό, είτε πρόκειται για τον πόλεμο στη Λιβύη, τις εντάσεις στη Μεσόγειο ή τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες πτυχές του γαλλικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κοσμικότητας δυσαρεστούν έντονα την Άγκυρα, ιδίως εκείνη, που προβλέπει ενίσχυση του ελέγχου της χρηματοδότησης των τζαμιών και τη μη αποδοχή πλέον στη Γαλλία της αποστολής ιμάμηδων και ιεροκηρύκων, προερχομένων από το εξωτερικό.

Υπογραμμίζεται, ότι η Τουρκία είναι αυτή που επενδύει τα μέγιστα στην διαχείριση της μουσουλμανικής λατρείας στη Γαλλία, καθώς στέλνει τους μισούς από τους 300 ιμάμηδες, που αποσπώνται από πολλές ξένες χώρες, όπως το Μαρόκο και την Αλγερία.

Σε μια μελέτη με τίτλο «Η φάμπρικα του Ισλάμ», που δημοσιεύθηκε το 2018, το Institut Montaigne επιβεβαιώνει, ότι αυτή η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί ισχυρό μοχλό εξουσίας για την τουρκική ηγεσία. Πρόκειται πρωτίστως για το ζήτημα της «διατήρησης του εθνικού δεσμού πέρα ​​από την πρώτη γενιά μεταναστών και πρόληψη κάθε αφομοίωσης, δηλαδή αραίωσης της τουρκικής ταυτότητας στην χώρα υποδοχής, κίνδυνο που ο Recep Tayyip Erdogan έχει χαρακτηρίσει στη Γερμανία, ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», εξηγεί η έκθεση, με αναφορά σε δήλωση του  Τούρκου προέδρου, το 2008.

Είναι αλήθεια, ότι ο κ. Erdogan είναι συνηθισμένος σε ακραίες δηλώσεις, εξ ου και η δήλωσή του, στις 12 Σεπτεμβρίου, «Κύριε Macron δεν τελειώσατε να έχετε μπελάδες με εμένα!», το οποίο και πιστεύουμε, σημειώνει η δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Macron, «le séparatisme islamiste» et les crispations de la Turquie

Για να επιμένει ο γερουσιαστής για τους S-400, σημαίνει πως έχει δίκιο: Προφανώς ενεργοποιήθηκαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: