O Πελέ κλείνει τα 80ά και εύχεται όταν φθάσει στον ουρανό ο θεός να τον καλωσορίσει όπως ο κόσμος στη γη

File Photo: Ο θρυλικός Έντσο Αράντες ντο Νασιμέντο Πελέ. EPA, SEBASTIAO MOREIRA




Λίγο πριν κλείσει τα 80 χρόνια ζωής (γεννήθηκε στις 23/10/1940), ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Πελέ είπε στους οπαδούς του ότι είναι χαρούμενος που έφτασε σε αυτή την ηλικία έχοντας πνευματική διαύγεια.

Ο Πέλε βρίσκεται στο σπίτι του στη Βραζιλία στο μεγαλύτερο μέρος της της πανδημίας COVID-19, αλλά σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα πριν από τα γενέθλια του την Παρασκευή «κοιτάζει μπροστά»: «Τώρα που είμαι 80 ετών πρέπει να ευχαριστήσω τον Θεό που μου έδωσε υγεία για να φτάσω τόσο μακριά και διαύγεια αν και όχι πάντα τόσο έξυπνα», είπε χαμογελώντας.

«Όπου κι αν πάω στον κόσμο με υποσδέχονται δέχονται άψογα, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για μένα. Ελπίζω ότι όταν φτάνω στον ουρανό ο Θεός να με καλωσορίσει με τον ίδιο τρόπο που όλοι με καλωσορίζουν σήμερα χάρη στο αγαπημένο μας ποδόσφαιρο» πρόσθεσε.

Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε παγκόσμιο επίπεδο με τη Βραζιλία και με το σύλλογό του, την Σάντος, αλλά και στον Κόσμο της Νέας Υόρκης, καθώς και για χρόνια μετά, ο άντρας που γεννήθηκε με το όνομα Έντσον Αράντες ντε Νασιμέντο θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Πρώτα ο Αργεντινός Ντιέγκο Μαραντόνα και μετά ο συμπατριώτης του Λιονέλ Μέσι ήρθαν να αμφισβητήσουν αυτήν την ηγεμονία, αλλά η τροπαιοθήκη του Βραζιλιάνου Πελέ είναι τόσο μεγάλη όσο όλων των αντιπάλων του.

Με τη Σάντος κατέκτησε δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Κύπελλο Ιντερκοντινένταλ, μαζί με άλλους 10 τοπικούς τίτλους Paulista και έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας. Παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές και σημείωσε από 1.000 γκολ στην καριέρα του!

Όπου κι αν πηγαίνει ο Πελέ εξακολουθεί να αποκαλείται ως «ο βασιλιάς», ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών. Ωστόσο, τα 80ά γενέθλιά του έρχονται στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου.

Ο γιος του Εντίνιο εξέτισε ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος, παρόλο που πάντα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο Πελέ έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και περπατά με δυσκολία λόγω του προβλήματος στο ισχίο του. Το αποκορύφωμα, όπως παραδέχθηκε ο Εντίνιο τον περασμένο Φεβρουάριοι ήταν ότι ο πατέρας του υπέφερε από κατάθλιψη.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος γρήγορα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του γιου του και, παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη μόλις ένα μήνα αργότερα, ήταν αισιόδοξος σε ένα σύντομο βίντεο που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης για να σηματοδοτήσει τα 80ά του γενέθλια.

“Ό,τι παίρνουμε στη ζωή είναι επειδή ο Θεός πιστεύει ότι μας αξίζει», είπε και πρόσθεσε: «Αν έκανα κάτι που δυσαρέστησε τους ανθρώπους… αυτή είναι η ζωή, συγχωρέστε με.»

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: