Ο Γκουτέρες θα προχωρήσει σε νέα πρωτοβουλία άμεσα, λέει στον “Φ” ο Νίκος Χριστοδουλίδης

File Photo: O ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει άμεσα σε μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» και στον Αντρέα Πιμπίσιη.

Η πρωτοβουλία αυτή του Αντόνιο Γκουτέρες, θα εκδηλωθεί ευθύς μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα – ο πρώτος γύρος διεξάγεται σήμερα και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αποσυνδέει τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο με την επικείμενη πρωτοβουλία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ενέργειες της Τουρκίας «είναι άμεσα συνυφασμένες με τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές» και στοχεύουν «να δημιουργήσει προβλήματα και δυσκολίες στη δεδηλωμένη πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» για επανέναρξη των συνομιλιών.

Για το θέμα της Αμμοχώστου ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ανέφερε πως «καμιά υποβάθμιση δεν υπήρξε» κάτι που «αποδεικνύεται από τις ενέργειες που έγιναν και μάλιστα εκ των προτέρων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στο στόχαστρο εντός και εκτός Κύπρου για τη θέση που τήρησε στο Gymnich σ’ ότι αφορά τα θέματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Απαντώντας στην κριτική διαμηνύει πως «οφείλαμε να θέσουμε τα ζητήματα της Κύπρου και να ακολουθήσουμε ισχυρή και συνεπή στάση ώστε να μπουν τα θέματά μας ψηλά στην ατζέντα και να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η Ε.Ε. και σε σχέση με την Κύπρο».

Περαιτέρω αναφέρει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπειρία λέει πως «αξιοποιείς όποια μέσα έχεις στη διάθεσή σου και δεν πρέπει να ανησυχείς ότι μπορεί να τσαλακωθείς επειδή κάποια κράτη, για εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικών συμφερόντων, δύναται να μην συμφωνούν μαζί σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Κύπρος: Στις 8 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για τις παράνομες «εκλογές» στο ψευδοκράτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: