Ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τη “διπλωματία των σεισμών” για να γλιτώσει τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Σμύρνη μετά το σεισμό. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα και η Λευκωσία διακατέχονται από μία μεγάλη αγωνία για τα επόμενα βήματα του Ταγίπ Ερντογάν. Το σχέδιο του, ως γνωστό, συμπεριλάμβανε μία παρατεταμένη αναταραχή από τον Έβρο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ.

Πάνω απ’ όλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών φιλικών χωρών είναι πολύ ανησυχητικές.

Αυτός ήταν και ο λόγος, θεωρώ, που ο κ. Μητσοτάκης άρπαξε την ευκαιρία του σεισμού στο Αιγαίο από τα μαλλιά και έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να προσφέρει ελληνική βοήθεια στους κατοίκους της Σμύρνης.

  • Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης εκμεταλλεύθηκε την αλλαγή ηγεσίας στο κατοχικό καθεστώς για να ζητήσει να συναντηθεί με τον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του «αντ’ αυτού» του Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Ο Κύπριος ηγέτης θα ανοίξει ακόμα μία …τρύπα στο νερό, αλλά ευελπιστεί ότι αν ξεκινούσε ένας διάλογος στο νησί, θα ηρεμούσαν τα πράγματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τις θέσεις της η Τουρκία, η οποία θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου προτιμούν την ειρήνη από τον πόλεμο και δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Ερντογάν στη τρελή καταστρεπτική πορεία του. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ και η κομματική κριτική δεν έχει χώρο σε αυτές τις περιπτώσεις. Διότι, αν μπορεί μία χώρα να επιτύχει με ειρηνικό τρόπο τους εθνικούς στόχους της πρέπει να επιμένει, φτάνει να μην αναγκαστεί σε υποχώρηση που θα αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη βρίσκεται βεβαίως ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Έχει σχέδια εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και θα τα υλοποιήσει είτε με ειρήνη είτε με πόλεμο. Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις -όταν και όποτε ξεκινήσουν- δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι θα επιδιώξει σύγκρουση. Και στο σημείο θα δούμε «πόσα απίδια βάζει ο σάκος» για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κύπρου. Είναι οι εκλεγμένοι ηγέτες και θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

  • Ο Ερντογάν κατάφερε, δυστυχώς, να ξεχωρίσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, προκαλώντας κατά καιρούς «ζητήματα» μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ενώ αν ο εθνικός χώρος ήταν πραγματικά ενιαίος, η ισχύς της Ελλάδας και της Κύπρου θα ήταν πιο μεγάλη και δυνατή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε πάρα πολύ να λειτουργήσει η «διπλωματία των σεισμών». Αλλά γνωρίζει πως πάνω απ’ όλα θα εξυπηρετούσε την Τουρκία, η οποία μετά και τις άθλιες επιθέσεις του Ερντογάν στον πρόεδρο της Γαλλίας, βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία. Και αυτό μπορούμε να το υποστηρίξουμε με βεβαιότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά. Έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν ότι δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα ακυρώσει τη διπλωματία; Όχι. Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος  θα κερδίσει πολύ χρόνο και θα έρθει ο Δεκέμβριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ακούσει από την Καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους απολογητές της Τουρκίας ότι αφού είναι σε ισχύ η «διπλωματία των σεισμών», ας μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν θα έχει κερδίσει χρόνο, στο μεταξύ, και η Ελλάδα θα δει να εμφανίζεται στον ορίζοντα, αυτή τη φορά, τουρκικό γεωτρύπανο, όχι ερευνητικό. Οι Τούρκοι, όλο το προηγούμενο διάστημα, απέδειξαν όσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς από το 1960: Δεν έχουν μπέσα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στο πιο μεγάλο ανέκδοτο θα εξελιχθεί η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον νέο κατοχικό ηγέτη, ο οποίος μου ομοιάζει ως ένας εκκολαπτόμενος Ραούφ Ντενκτάς, στο χειρότερό του. Τι μπορούν να συζητήσουν αυτοί οι δύο άνθρωποι, όταν ο ένας, ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε με πάθος το ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν και μία ερμαφρόδιτη «ομοσπονδία», και ο άλλος, ο Ερσίν Τατάρ, ονειρεύεται τη διχοτόμηση ή τη λύση δύο κρατών, κατά δήλωσή του; Εκτός αν ο ένας εκ των δύο -ή και οι δύο- αλλάξουν στάση.

Στο Κυπριακό είδαμε πράματα και θάματα όλα αυτά τα χρόνια. Ο γερό-Κληρίδης φώναζε «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» και στο μεταξύ στο διαπραγματευτικό τραπέζι δεχόταν να χάσει μέχρι και 30% του κυπριακού εδάφους. Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή είναι αυτή του «εθνικόφρονος» Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Έχει εξελιχθεί σε ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και ακραία ενδοτικό σε ότι αφορά το εθνικό θέμα. Θα δούμε και χειρότερα.

Λοιπόν: Ο άβουλος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εν μέσω των τουρκικών εκβιασμών και πολεμικών απειλών εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου θα καλέσει τη λεγόμενη «πενταμερή», η οποία υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα. Και βεβαίως δεν τον ενδιαφέρει για τις όποιες συνέπειες, διότι η Λευκωσία θα δεχθεί αυτήν την προσβολή και θα …πει και ένα τραγούδι! Δυστυχώς…

Οι πολιτικοί ηγέτες του νησιού έχουν οδηγήσει τον τόπο, στη δεινή θέση την οποία βρίσκεται σήμερα: Υπό κατοχή, πνιγμένο στη διαφθορά, και στο σημείο να έχει καταστεί από θύμα θύτης. Ο ξένος παράγοντας, αλλά και η αθηναϊκή ελίτ, πιστεύουν δυστυχώς και σήμερα, ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για τα δεινά τους. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Οι Ελληνοκύπριοι είναι θύματα της γκεμπελικής προπαγάνδας των ισλαμιστών της Άγκυρας.

Ο κ. Αναστασιάδης κακώς πάει να συζητήσει με ένα οπαδό της διχοτόμησης και δεδηλωμένο εχθρό του Ελληνισμού. Εκτός… Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η “διπλωματία των σεισμών” γίνεται μέσω …Twitter με το Oruc Reis στο Αιγαίο και το Barbaros στην Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: