Ο Ερντογάν σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον της Δύσης: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γνωρίζουν, αλλά κάνουν την …πάπια!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι οδεύουν προς το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. EPA, Turkish Presidency




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί και ουσιαστικά απορρίπτει τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ξένων ηγετών και χωρών, και ειδικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και αυτής της ίδιας της Αμερικής.

Στην Ουάσιγκτον δεν κρύβουν την ανησυχία τους αυτή. Όμως, συνεχίζουν να μην αντιδρούν και περιορίζονται σε ανακοινώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία επίδραση ή αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συμπεριφορά του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, αλλά επιδεικνύεται -μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- μία στάση του στυλ «ας περιμένουμε και θα δούμε». Από την άλλη πλευρά, είναι ανησυχητική και η στάση των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα …δουν το θέμα κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο.

  • Αξίζει κανείς να προσέξει το εξής: Μπορεί στο μεταξύ ο Ερντογάν να προκαλέσει επεισόδιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όταν θα πάει στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., θα επιληφθούν του θέματος τον επόμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο και βλέπουμε.

Μελετήσαμε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων μετά τη θρασύτατη επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Γάλλου Προέδρου.

Οι άνθρωποι -και εννοώ οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν ηττηθεί πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Είναι εντελώς απαξιωμένοι και συμφεροντολόγοι. Αλλά, που θα πάει; Δεν θα «εισβάλει» και στη γειτονιά των Γερμανών, των Ιταλών και των Ισπανών; Μα δεν άκουσαν την απειλή του με το κάλεσμα στους όπου γης μουσουλμάνους;

Η στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, δεν βοηθά καθόλου, μα καθόλου, την όλη κατάσταση. Διότι ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο απειλητικός. Είναι φανερό -και πρόκειται για προσωπική μου γνώμη- ότι ο Ερντογάν δρα και αντιδρά ως να εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον της Αμερικής και της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί των ακραίων ισλαμο-εθνικιστών σε όλο τον κόσμο.

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal υπέβαλε συγκεκριμένη ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του προέδρου της Γαλλίας. Ρωτήσαμε συγκεκριμένα για τους γνωστούς ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας περί «ψυχοπάθειας». Ως γνωστόν, από σχιζοφρένεια και οξεία κλειστοφοβία πάσχει ο ίδιος ο Ερντογάν.

  • Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι οι διαμάχες εντός της Δυτικής Συμμαχίας εξυπηρετούν μόνο τους αντιπάλους μας». Και βεβαίως όταν οι Αμερικανοί ομιλούν για τους αντιπάλους τους εννοούν τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν εδώ στην Ουάσιγκτον- προσπαθούν να διασπάσουν το ΝΑΤΟ και να πάρουν τον έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχω μιλήσει με αναλυτές και διπλωμάτες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό ακριβώς υλοποιεί ο Ερντογάν. Εκτελεί υπηρεσία που εξυπηρετεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ όπως έχει δημοσιοποιηθεί ξεκίνησε και στενές εμπορικές και άλλες σχέσεις με τους Κινέζους, οι οποίοι υποτίθεται δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την τουρκική οικονομία. Οι Κινέζοι, ως γνωστό, αγοράζουν στις δυτικές εταιρείες ένα μικρό ποσοστό και στη συνέχεια παίρνουν και το …μαγαζί!

Και είναι περίεργο ότι ενώ οι Αμερικανοί γνωρίζουν όλες αυτές τις εχθρικές αντιδυτικές ενέργειες της Τουρκίας, εξακολουθούν να μην προχωρούν σε ότι επιτάσσουν οι αμερικανικοί νόμοι. Δηλαδή στις κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν. Αρκετοί διπλωμάτες και αναλυτές πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα επαναφέρουν την Τουρκία στην τάξη. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Το διαπιστώσαμε και το καλοκαίρι του 2018.

Το θέμα του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου ήρθε πάλι στην επιφάνεια την Τρίτη με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι Αμερικανοί είναι πολύ υποστηρικτικοί αυτής ειδικά της τριμερούς, διότι καλύπτει τη πιο σημαντική γραμμή άμυνας, αλλά και επίθεσης, στη Μεσόγειο. Ξεκινά από την Αθήνα, περνά μέσω ης Λευκωσίας και καταλήγει στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Εβραϊκού Κράτους.

Θυμίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμμετείχε στην τριμερή της Ιερουσαλήμ -έχει μείνει από τότε γνωστή ως η συνάντηση «3 συν 1». Επίσης έχει αποφασιστεί να λάβει μέρος στην επόμενη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όποιος και αν είναι ο υπουργός. Αν κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι ο Μαικ Πομπέο…

Μάλιστα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζέφρι Πάιατ, που ως γνωστό βρίσκεται πίσω απ’ όλα, χαιρέτισε την τριμερή της Αθήνας, ως μεγάλης στρατηγικής σημασίας λέγοντας ότι σύντομα θα προστεθεί ξανά και η Αμερική.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Το παραμύθι με τις κυρώσεις για τους S-400: Μέχρι να εμφανιστεί ο λύκος να φάει τα …πρόβατα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: