Ο Ερντογάν περιμένει εν …πλω την Ε.Ε. στη γωνία μετά τη σύνοδο κορυφής: Όχι κυρώσεις λένε οι Γερμανοί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τους φανατικούς οπαδούς του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Προκλητική όπως πάντα, αλλά και «περίεργη» αυτή τη φορά η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν:

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή διοίκηση οι οποίες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους στη διάρκεια των συνομιλιών στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη Βουλή…

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι «υποσχέσεις» που υποτίθεται ότι του έδωσαν η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν Έλληνες αξιωματούχους ότι συμμετείχαν σε μια σειρά “προκλήσεων” παρά τις προσπάθειες αναβίωσης των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών».

Ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές εφημερίδες; Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο στις 29 Οκτωβρίου -την επέτειο της εθνικής γιορτής της Τουρκίας». Οταν φυσικά η Αγκυρα ανακοινώνει NAVTEX για αεροναυτικά γυμνάσια ανοικτά της …Ευβοιας στην επέτειο του ΟΧΙ, στις 28 Οκτωβρίου, είναι “business as usual” για την Τουρκία, για να μην τρελαθούμε εντελώς!

Αλλά και για να μην …ξεχνιόμαστε φυσικά, ο Ερντογάν συνόδευσε την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ με νέες απειλές ότι «ο τουρκικός στόλος θα εγγυάται την ασφάλεια του «Oruc Reis» και του «Barbaros Hayretin Pasha» που συνεχίζουν τις σεισμικές ερευνητικές του μελέτες στη Μεσόγειο».

Ενδεχομένως σήμερα να υπάρξουν, όπως συνήθως, κάποιες πιο συγκεκριμένες «διαρροές» στον τουρκικό Τύπο για τις δήθεν «υποσχέσεις» που δεν τηρήθηκαν. Το πιθανότερο είναι να αναμένουμε νέα προκλητική παρέμβαση του Τούρκου προέδρου το Σάββατο, όταν θα μεταβεί στη Μαύρη Θάλασσα για να δει -όπως είπε- από κοντά τις εργασίες στο πλωτό γεωτρύπανο Fatih και να ανακοινώσει …αύξηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο.

Δεν επέλεξε τυχαία την ημερομηνία της επίσκεψής του στη Μαύρη Θάλασσα ο Ερντογάν. Είναι την επομένη ακριβώς της συνόδου κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης και ο Τούρκος πρόεδρος, πάνω στο πλωτό γεωτρύπανο θα απαντήσει φυσικά με ψυχροπολεμικούς τόνους σε οποιαδήποτε ανακοίνωση της Ε.Ε., που θα ξεπερνά τη συνήθη φρασεολογία της πρόσκλησης σε διάλογο.

Φυσικά -όπως ακόμη και το πρακτορείο Reuters προδικάζει – «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή».

«Η Ελλάδα έχει μεν ζητήσει να θέσει το ζήτημα στη διήμερη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρωπαική Ενωση θα αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, να μην επιβάλει κυρώσεις μέχρι νεωτέρας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γιατί λοιπόν να μην θριαμβολογήσει και πάλι το Σάββατο ο Ερντογάν; Εν πλώ μάλιστα, αυτή τη φορά! Γιατί να μην εξαπολύσει και νέες απειλές; Αλλά γιατί -όπως γράφει η γερμανική Der Tagesspiegel – να μην εμφανιστεί και πάλι ο Ερντογάν «πρόθυμος για νέες διερευνητικές συνομιλίες;»

Εχει μάθει πλέον ο Τούρκος πρόεδρος πολύ καλά το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι! Οπου δυστυχώς «γάτα» είναι η Τουρκία και «ποντίκι» η Ε.Ε.!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters, “η Άγκυρα δίνει την εντύπωση ότι παίζει με τις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να βρουν λύση στη διαμάχη αυτή, υιοθετώντας την προσέγγιση του ‘καρότου και του μαστιγίου’. Αρνούμενη η Ε.Ε. -λόγω Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα «απλά κλώτσησαν λίγο πιο πέρα το κουτάκι λέγοντας ότι θα επανέλθουν στο θέμα τον Δεκέμβριο. Τώρα το πρόβλημα επανέρχεται ζητώντας εκδίκηση» λέει ευρωπαίος διπλωμάτης ,που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ας το καταλάβουν επιτέλους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, γράφει η ιταλική ιστοσελίδα «Corrispondenzaromana.it»:

«Αδυνατώντας η Ε.Ε. να λάβει δραστικές αποφάσεις ενόψει των κατάφωρων επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα και την ασφάλεια της Μεσογείου,τόσο περισσότερο θα πυροδοτούν τον παντουρανισμό, το παν-ισλαμικό δόγμα της επιθετικής τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την πολιτιστική και θεσμική ταυτότητα της Ευρωπαικής Ενωσης».

Μάταια η κεντροαριστερή γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «οι τελευταίες εβδομάδες κατέδειξαν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στα λεγόμενα του Ερντογάν». Γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν «θυμίζει ποδηλάτη που πρέπει να συνεχίσει να κινείται για να μην πέσει κάτω» όπως έγραψε Τούρκος σχολιαστής, επικριτικός προς την πολιτική Ερντογάν. Το σημαντικό είναι να γίνεται θόρυβος.

Η εξωτερική πολιτική Ερντογάν από τον Καύκασο έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη βασίζεται σε μια επιθετική πολιτική , «στρατιωτικά τροφοδοτούμενη» όπως γράφει η Tagesspiegel.

«Η Τουρκία θέλει να εμπλέκεται παντού, προκειμένου να εξασφαλίζει δικαίωμα λόγου σε περιφερειακά ζητήματα και, εάν αυτό είναι απαραίτητο, να εκβιάζει Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αυξάνεται εκ μέρους της Αγκυρας ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη διαμάχη για το φυσικό αέριο».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν χλευάζει και τη Γερμανία, αλλά η Άγγελα Μέρκελ πιέζει την Αθήνα μόνο για διάλογο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: