Ο Ακιντζί παίζει το παιγνίδι των απειλών από την Άγκυρα: Ο Τατάρ υπέρ της διχοτόμησης…

O Ερσίν Τατάρ. ΚΥΠΕ-ODUL




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Times (κείμενο της Hannah Lucinda Smith), αναφέρει ότι ο παράνομος ψευτο-“πρόεδρος” της κατεχόμενης Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, έχει δεχτεί απειλές από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι τον προειδοποιούν να αποσυρθεί από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, «που απειλεί να βαθύνει τον διχασμό στο νησί».

Ο Akinci θα αντιμετωπίσει στις παράνομες “εκλογές” τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Ο Akinci υποστηρίζει την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι έλαβε μηνύματα που έλεγαν ότι «θα ήταν καλύτερο για αυτόν και την οικογένειά του να μην είναι υποψήφιος».

Ο Ακιντζί πιστεύει ότι εστάλησαν από Τούρκους αξιωματούχους. «Κάποιοι εκπρόσωποι της Τουρκίας επισκέπτονται χωριά και λένε στον κόσμο να μη με ψηφίσει… Αυτό ανοίγει βαθιές πληγές στη συνείδηση των Τουρκοκυπρίων», είπε. Πέρυσι ο Akinci είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του μετά την επικριτική του στάση έναντι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ο Tatar απορρίπτει την ιδέα της ομοσπονδίας, λέγοντας ότι αυτή θα έθετε τους Τουρκοκύπριους σε κίνδυνο. Υποστηρίζει τη διαίρεση του νησιού και θεωρείται ότι σχεδιάζει να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Τουρκία, αν νικήσει.

Σημειώνεται ότι ο Tatar προηγούνταν μέχρι πρότινος στις δημοσκοπήσεις, αλλά αποξένωσε πολλούς ψηφοφόρους με την απόφαση να ανοίξουν τα Βαρώσια, ενέργεια που ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει χαρακτηρίσει «παράνομη».

ΠΗΓΗ: Times (κείμενο της Hannah Lucinda Smith), Threats to anti-Erdogan candidate on eve of northern Cyprus poll

«Οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν την Κυριακή σε επαναληπτικές παράνομες “εκλογές” που μπορεί να κρίνουν αν θα διατηρήσουν περισσότερο έλεγχο στις υποθέσεις τους ή αν θα στραφούν ακόμα περισσότερο προς την όλο και πιο δυναστική Τουρκία».

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Associated Press που αναδημοσιεύει η εφημερίδα IndependentΤο δημοσίευμα εξηγεί τις θέσεις των δύο υποψηφίων, του Mustafa Akinci και Ersin Tatarστο Κυπριακό, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Άγκυρας στο ζήτημα.

Γίνεται επίσης αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και στην αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι παράνομες “εκλογές” διεξάγονται υπό τη σκιά της ανάμειξης της Τουρκίας υπέρ του Tatar. Η πρόσφατη απόφαση να ανοίξουν τα Βαρώσια θεωρήθηκε από πολλούς Τουρκοκύπριους ως κίνηση υποστήριξης του Tatar εκ μέρους της Άγκυρας.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών επικράτησε με μικρή διαφορά ο Ersin Tatar. Στον δεύτερο γύρο, o  Akinci έχει μεν την υποστήριξη του κεντροαριστερού κόμματος CTP, αλλά ο Tatar φλερτάρει με έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων -ιδίως σε αγροτικές περιοχές- που ίσως να μην ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

ΠΗΓΗ: Independent/AP, Leftist versus hardliner in Turkish Cypriot leadership vote

Μήνυμα αγώνα κι ελπίδας από οδόφραγμα Δερύνειας σε απανταχού Κύπριους και Ελληνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: