Ο Α’ ΓΕΕΘΑ κήρυξε πόλεμο στη γραφειοκρατία: Μάχη με τον χρόνο για εξοπλισμούς και προσλήψεις

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην φρεγάτα “ΑΙΓΑΙΟΝ” κατά τη διάρκεια άσκησης των ΕΔ στη Μεσόγειο. photo: ΓΕΕΘΑ




Ρεπορτάζ: Γ.Σ., Hellas Journal

Την επιτάχυνση αλλά ένα ιδιαίτερα δυνατό σπρίντ που έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς και τις διαδικασίες που αφορούν την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και ΟΒΑ ζητά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Για το λόγο αυτό έδωσε εντολή να διατεθούν στελέχη από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποστολή να ενισχυθούν τα τμήματα και να τρέξουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση οι διαδικασίες.

Βεβαίως το βλέμμα του Στρατηγού Φλώρου είναι εστιασμένο στην Ελληνοτουρκική κρίση κι έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Αρχηγούς των τριών κλάδων όπου διαρκώς και αναδιατάσσουν τις δυνάμεις και τους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, όμως, σε αυτές τις συσκέψεις τίθενται και τα ζητήματα που αφορούν την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύς των ΕΔ η οποία επιτυγχάνεται με τα νέα εξοπλιστικά σχέδια, τα οποία ωστόσο θέλουν… τρέξιμο!

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για την αμυντική θωράκιση, είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και ο Αρχηγός φαίνεται ότι πιέζει όσο περισσότερο μπορεί για να ξεπεραστούν ακόμη και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν στοιχίσει σε χρόνο, λειτουργώντας κατά της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

  • Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές του Επιτελείου, θέλει ότι του αναθέτει η πολιτική ηγεσία να υλοποιείται άμεσα ενώ γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά τρέχοντα θέματα τόσο το Επιτελείο, όσο και το υπουργείο έχουν τοποθετήσει τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά και να προλάβουν όλους τους χρόνους.

Πρέπει να κλειδώσουν τα πάντα, λένε οι ίδιες πηγές, σ’ ότι αφορά τα μαχητικά RAFALE. Να ξεκαθαρίσει το μείζον ζήτημα των νέων φρεγατών, η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αλλά σ’ έναν παράλληλο πυλώνα να τρέχουν εξοπλισμοί για το υφιστάμενο υλικό. Προγράμματα που αφορούν τις συντηρήσεις υλικών και στους τρεις κλάδους, νέα όπλα κ.ο.κ.

Υπάρχει ταυτόχρονα και η αναμονή για το ΚΥΣΕΑ και το θέμα της προμήθειας νέων τορπιλών βαρέως τύπου, με το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει κι εκείνο από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνητικές επαφές μήπως καταφέρει να βρεθεί εμβόλιμος τρόπος κι οι τορπίλες φτάσουν πιο γρήγορα στην Ελληνική φαρέτρα των υποβρυχίων 214.

  • Παράλληλα το Επιτελείο και προσωπικά ο Α’ ΓΕΕΘΑ φέρεται να έτρεξε ιδιαίτερα το θέμα της πρόσληψης των πρώτων ΕΠ.ΟΠ εντός του 2021 ενώ το Επιτελείο εργάστηκε πολύ για την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, μια κίνηση που μελλοντικά θα φανεί το πόσο χρήσιμη είναι.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσε πως σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., όσον αφορά στην ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας σε προσωπικό, και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εσωτερικών, εγκρίθηκε για το έτος 2021 η εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς και η πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως.

Ανώτατες πηγές πάντως έλεγαν με νόημα ότι την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και είναι εδώ και τρεις μήνες έτοιμες ν’ απαντήσουν μόλις πάρουν το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία, ένας άλλος διαφορετικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη στα επιτελεία διότι τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν και τα εξοπλιστικά που αφορούν πρώτα απ’ όλα το υφιστάμενο υλικό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να περιμένουν.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Από το «θερμό» καλοκαίρι στον επιχειρησιακό «καύσωνα» του χειμώνα: Απειλεί η Τουρκία για έρευνες στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: