Νέο “μήνυμα” από το Ισραήλ: Αυξάνεται η συναίνεση προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών

File Photo: Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο. Φωτογραφία ΓΕN




Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε την Τουρκία για τη δημιουργία ακόμα μίας κρίσης, ανοικτά των ελληνικών νησιών, γράφει στην ιστοσελίδα της The Jerusalem Post ο αρθρογράφος Seth J. Frantzman.

Το κείμενο του έχει τίτλο τίτλο: «Αυξάνεται η συναίνεση προς την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών», και υπότιτλο: «Η Άγκυρα έχει τάση να δημιουργεί νέες κρίσεις κάθε εβδομάδα με τους γείτονές της, μέρος της στρατιωτικής ατζέντας της και επίσης να αποσπά την προσοχή από οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό».

Σημειώνει σχετικά:

Η Τουρκία χρησιμοποιεί νέα NAVTEX, για να αποστείλει το πολεμικό της ναυτικό στα ελληνικά ύδατα ή στα ανοικτά των ελληνικών νησιών, με το πρόσχημα της «έρευνας». Πρόκειται για μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη σειρά προκλήσεων από την Άγκυρα, από τον ολοένα και πιο επιθετικό Πρόεδρο της Τουρκίας, Erdogan, που προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι:

«Εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου, σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση “.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νέες ναυτικές ασκήσεις, στις 12 Οκτωβρίου. Αυτό είναι ένα από τα πολλά που έχει ανακοινώσει από τον Ιούνιο για να παρενοχλήσει την Ελλάδα. Η Άγκυρα κάνει στροφή, από τη στήριξη του πολέμου κατά της Αρμενίας, σε νέα εστία στη Μεσόγειο.

Κάθε εβδομάδα, τείνει να δημιουργεί νέες κρίσεις με τους γείτονές της, κάτι που αποτελεί μέρος της στρατιωτικής ατζέντας της και έχει, επίσης, σκοπό να αποσπά την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της.

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τη Λιβύη, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αρμενία, τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες τους τελευταίους μήνες.

Διεξάγει βομβαρδισμούς στο Ιράκ, στέλνει εξτρεμιστές στη Συρία για την εθνική εκκαθάριση των Κούρδων και των χριστιανών, ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία, στέλνει Σύριους εξτρεμιστές Αζερμπαϊτζάν για να επιτεθούν στην Αρμενία, ισχυρίζεται ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Άγκυρα και ότι οι Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία θα την «απελευθερώσουν».

Η Άγκυρα φιλοξένησε τρομοκράτες της Χαμάς, έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, απείλησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, έστειλε πολεμικά αεροσκάφη κοντά σε ελληνικά νησιά, χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-400 για να απειλήσει ελληνικά αεροσκάφη, παρενόχλησε ελληνικό F-16 και προσπάθησε να εμπλακεί στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας για το Oruc Reis, με στο να παρενοχλήσει την Ελλάδα ήταν «λυπηρή».

Η Γερμανία καταδίκασε, επίσης, την ενέργεια της Άγκυρας. Η σύμπνοια της καταδίκης των ενεργειών της Άγκυρας, φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη συναίνεση, που δεν αποδέχεται πλέον την προπαγάνδα και τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, συνειδητοποιώντας ότι η Άγκυρα απειλεί σκόπιμα την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, επικρίνει τον ηγέτη της Τουρκίας για τη φιλοξενία της Χαμάς τον Αύγουστο.

Οι ενέργειες της Άγκυρας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο. Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχία για την αποστολή Σύριων μισθοφόρων στο Αζερμπαϊτζάν. Το Ισραήλ και το Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, συνεργάζονται σε έναν αμοιβαία επωφελή οικονομικό όμιλο και η Άγκυρα προσπαθεί να προκαλέσει όλες τις χώρες που αποτελούν μέρος αυτής της αναδυόμενης ομάδας.

Η αυξανόμενη κριτική από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Απομένει να δούμε εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ή οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ναυτική ισχύ για να υποστηρίξουν την Ελλάδα, καθιστώντας σαφές ότι βλέπουν αρνητικά τις συνεχιζόμενες τουρκικές NAVTEX. Το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στην Ελλάδα και την Κύπρο, δείχνει ότι παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benni Gantz δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκία αντιτίθεται στην περιφερειακή ειρήνη, μια δήλωση που αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αύξησης των φωνών ενάντια στις συνεχείς απειλές της Άγκυρας και την επιθετική πολιτική της που δημιουργεί κρίσεις.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post, αρθρογράφος: Seth J. Frantzman

Η τουρκική επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να αποδειχτεί αυτογκόλ: Ο Ταγίπ θύμωσε τους Γερμανούς…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: