Ναι στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Ιθαγένειας: Δεν πέρασε πρόταση για την ηγεσία της Χ.Α.

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλά στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο, επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά πλειοψηφία, επίσης, ψηφίσθηκαν και οι υπουργικές τροπολογίες με τις ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών , της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) καθώς και με τις ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να ανακοπεί η δυνατότητα σε επικείμενες εκλογές να συμμετάσχουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής που θα καταδικαστούν από το δικαστήριο, δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, πάντως, προανήγγειλε πως σύντομα το θέμα θα αντιμετωπιστεί με αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή και οι οποίες θα είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με υπευθυνότητα. Εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο οι τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο καθώς αυτές συνδέονται και διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα επανέλθουν και οι παλαιότερες αυστηρότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυαν πριν την αναθεώρησή του που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τις ποινές που θα προβλέπονται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Η παραπομπή σε δίκη της Χρυσής Αυγής, η χθεσινή ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, η συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικαστούν ως διευθυντές και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και οι καθυστερήσεις εκδίκασης της υπόθεσης, αποτέλεσαν το πολιτικό κέντρο βάρος της έντονης αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών που σε αρκετές περιπτώσεις έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα, όπως μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

“Δεν με έκαμψε η απειλή με σφαίρες”, λέει η εισαγγελέας Κουτζαμάνη που “έδεσε” τη Χρυσή Αυγή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: