Navtex και για τη …Χίο: Δεν σταματά να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία

Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό, hellenicnavy.gr




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

  • Ψάχνει διαρκώς τρόπους να βάζει αξιώσεις στο τραπέζι του διαλόγου από το παράθυρο

Όσο η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι ο όποιος διερευνητικός διάλογος αλλά και μετέπειτα, αφορά αποκλειστικά δυο θέματα, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, τόσο η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην «οδό» των προκλήσεων και των αξιώσεων.

Μια από τις αξιώσεις που έχει επαναφέρει όλο το τελευταίο διάστημα η γείτονα είναι και η αποστρατιωτικοποίηση, όπου με κάθε ευκαιρία δείχνει την ενόχλησή της για ασκήσεις που διεξάγουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Γι’ ακόμη μια φορά η Τουρκία εξέδωσε navtex με την οποία γνωστοποιεί ότι είναι «παράνομες» κατά την ίδια, οι ασκήσεις που έχει προαναγγείλει η Ελλάδα στη Χίο.

(Αυτή είναι η ναυτική οδηγία με την οποία η Τουρκία επικαλείται γι’ άλλη μια φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης).

TURNHOS N/W : 1260/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-10-2020 15:22)

TURNHOS N/W : 1260/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA20-217/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 162200Z OCT 20.

Την ίδια στιγμή να υπενθυμίσουμε ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απ’ ότι φαίνεται και πάλι μέσω των navtex ετοιμάζεται να περάσει στο τελευταίο κομμάτι της άσκησης EFES, η οποία διεξάγεται από την Στρατιά του Αιγαίου.

Η τελική φάση της άσκησης συνήθως περιλαμβάνει αποβατικές επιθετικές ενέργειες από αμφίβιες δυνάμεις που υποστηρίζονται από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Όμως αυτές οι αποβατικές ενέργειες όπως μπορεί ο καθένας να κατανοήσει είναι ασκήσεις με προσανατολισμό τα Ελληνικά νησιά, μιας και η Στρατιά του Αιγαίου- το γράφουμε για πολλοστή φορά- έχει επιθετικό προσανατολισμό εδώ και σαράντα χρόνια προς Δυσμάς.

(Tweet του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τις αποβατικές ασκήσεις που γίνονται στη Σμύρνη όλο αυτό το διάστημα)

Η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κατά την Ελληνοτουρκική κρίση εικόνες από την ακριτική Μεγίστη με την αλλαγή φρουράς στο νησί, αλλά η Ελληνική πλευρά είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή, υπενθυμίζοντας πως εφόσον υπάρχει ενεργή απειλή η νόμιμη άμυνα είναι μονόδρομος.

Και δεν είναι μόνο αυτό το περιστατικό ή αυτό της βιομηχανίας των navtex που κυριαρχούν στις αξιώσεις της Τουρκίας. Πολλές φορές η γείτονα, ακόμη και στις συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει επαναλάβει το «αίτημά» της πολλές από τις ασκήσεις να μην γίνονται ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού.

Είναι μια ακόμη προσπάθεια και αυτή, της Τουρκίας, να χωρίσει το Αιγαίο στα δυο, έτσι ακριβώς όπως το κάνει και με την άσκηση που έχει προαναγγείλει για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

  • Στο Ελληνικό Επιτελείο παρατηρούν ότι παρά την χαμηλή ένταση του τελευταίου διαστήματος, η ρητορική μέρα με τη μέρα ανεβαίνει σε εμπρηστικά και πάλι επίπεδα, γεγονός που θα συνηγορήσει και σε κάποια μορφής κλιμάκωση.

Αν αυτή θα είναι ένας νέος κύκλος αεροπορικών ή ναυτικών προκλήσεων θα φανεί από το νεύμα που θα δώσει η Τουρκία στα στελέχη της ώστε να προβούν στις ενέργειες αυτές.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει η απαιτούμενη εγρήγορση για ν’ αντικρουστούν αυτές οι ενέργειες και παράλληλα η Ελληνική διπλωματία μαζί με τον Διεθνή παράγοντα και πάλι κατακεραυνώνει τη γείτονα για μια σειρά από προκλήσεις, όπως αυτή η τελευταία με την απόφαση του ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Οι ημερομηνίες ορόσημο για τα μαχητικά RAFALE: Οι υπογραφές και η πρώτη προσγείωση στην Τανάγρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: