Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας με θρησκευτικό μανδύα η Τουρκία – Πρόσκληση σε Πούτιν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov) (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Για την επιθετική δράση της Τουρκίας, που «σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου  ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία “δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία  καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέση του κ. Λαβρόφ ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφωνούν ότι «χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου», ενώ επανέλαβε ότι στηρίζει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Λαβρόφ: ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην εμποδίσουν τις σχέσεις μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις δηλώσεις του, τόνισε το ιστορικό βάθος των διμερών σχέσεων και τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο και εξέφρασε τη στήριξή του στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ.Λαβρόφ είπε ότι οι σημερινές συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και πρόσθεσε:

“Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις”.

H πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο κ. Μητσοτάκης  ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τόνισε ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021.

“Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Putin να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία”, τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: