Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την 80ή Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

File Photo Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στο μήνημά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ιερή υποχρέωση και τεράστια ευθύνη να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τη σπουδαία παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας» . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ
Σε τρεις λέξεις συνοψίζεται το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 80ή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: Υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη, ευθύνη.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τονίζει την ομοψυχία, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση με τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, υπενθυμίζει ότι, όπως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, η Υπεραγία Θεοτόκος εμψύχωσε και προστάτεψε τους Έλληνες κατά το Επος του ’40, ενώ υπογραμμίζει τη μεγάλη ευθύνη που έχει η σημερινή γενιά, για να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες τα ιδανικά και τις αξίες του Γένους και της Πίστεως.

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

«Υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Σήμερα, οι τρεις αυτές λέξεις περιφέρονται στον νου μας και πλημμυρίζουν το είναι μας, καθώς στα αυτιά μας αντηχεί το ηρωικό ‘ΟΧΙ’ της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Υπερηφάνεια, διότι πριν από 80 χρόνια η μικρή και φτωχή Ελλάδα, με τα πενιχρά μέσα και τις περιορισμένες δυνάμεις που διέθετε, όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις πανίσχυρες πολεμικές μηχανές της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, κι έγινε παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης για όλους τους λαούς της υφηλίου.

Αναλογιζόμενοι δε το σθένος και το πνεύμα αυτοθυσίας με τα οποία αγωνίστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος οι πρόγονοί μας, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους και καταθέτουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας. Χωρίς τον αγώνα και τη θυσία τους, τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δε θα ήταν δεδομένο και αυτονόητο.

Δοξάζουμε κι ευγνωμονούμε, ταυτόχρονα, την Υπεραγία Θεοτόκο για την προστασία και την εμψύχωση που προσέφερε στον αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Έπους του ’40. Η σημερινή επέτειος, που συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Σκέπης, συνιστά μία ακόμα υπενθύμιση ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, η Παναγία υπερασπιζόταν και σκέπαζε με τη χάρη της το Γένος των Ελλήνων.

Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ιερή υποχρέωση και τεράστια ευθύνη να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τη σπουδαία παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Δεν είναι μόνο οι ημερομηνίες, τα ονόματα και οι ‘ξερές’ πληροφορίες που πρέπει να αποστηθίσουν οι νέοι μας. Είναι προπάντων τα ιδανικά και οι αξίες του Γένους και της Πίστεώς μας, εκείνα που ώθησαν με ομοψυχία τους προγόνους μας στο να αντισταθούν ηρωικά, πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Αυτά τα ιδανικά και αυτές τις αξίες οφείλουμε να τα μεταφέρουμε ατόφια στην επόμενη γενιά, ως μια έμπρακτη απόδειξη σεβασμού και τιμής προς τον αγώνα και τις θυσίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Θα ήταν παράλειψη δε, αν λησμονούσαμε πως το Επος του 1940 και συνολικά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσαν μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αυστραλών, αφού πολέμησαν αντάμα, στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Ως εκ τούτου, η σημερινή ημέρα μπορεί να λογίζεται εορτή για ολόκληρη την αυστραλιανή κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι ολόψυχα στους αγαπητούς αδελφούς Ιεράρχες, στον Ιερό Κλήρο, στις μοναστικές αδελφότητες, στον φιλόχριστο λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, καθώς και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, Χρόνια Πολλά και Παναγιοσκέπαστα!».

Με πληροφορίες από ekirikas.com

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Aπό αγγλικά έως γκουαρανί: Το success story ενός πολύγλωσσου Δραμινού καθηγητή που διαπρέπει στις ΗΠΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal