Μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που θα μπορούσε να είχε συμβεί και στο ανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών…

Ελικόπτερο Aegean Hawk S-70 Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια απονήωσης από φρεγάτα του Ελληνικού στόλου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μια ακόμη απάντηση στις αξιώσεις της Άγκυρας
«Πονά» την Άγκυρα η Ελληνική αρμοδιότητα για SAR

Δεν είναι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται μια ανάσα από τα τουρκικά πλοία και το ερευνητικό Oruc Reis. Το Επιτελείο σιωπηρά δίνει και απαντήσεις σ’ όλες εκείνες τις αξιώσεις που φέρνει η Άγκυρα στην επικαιρότητα. Και μάλιστα το ΓΕΕΘΑ, αλλά και τα Επιτελεία παραδίδουν μαθήματα στη γείτονα με στόχο να καταρρεύσουν οι παράλογοι χάρτες τους οποίους διακινεί τόσο καιρό η Άγκυρα.

Την στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα νότια της Ρόδου και βορειοανατολικά του Καστελόριζου, εκεί που συνεχίζει παρανόμως το σεισμογραφικό Oruc Reis να πλέει, με την επέκταση της παράνομης navtex έως της 27 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Επιτελείο απαντά με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ ακόμη και για τις αξιώσεις στην έρευνα και διάσωση πριν λίγες ώρες έδωσε μια έμπρακτη απάντηση η οποία γίνεται γνωστή σε όλους τους αρμόδιους οργανισμούς…

  • Στα όρια του FIR Αθηνών- Μάλτας…

Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης έλαβε επείγον σήμα για διάσωση ναυτικού από εμπορικό πλοίο, εκεί που εφάπτεται το FIR Αθηνών με της Μάλτας.

Στην Αθήνα, όχι για να «μπουν στο μάτι της Τουρκίας», αλλά για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο από τις Φιλιππίνες, δεν σκέφτηκαν ούτε την απόσταση, ούτε τους χάρτες της Τουρκίας. Γνωρίζουν πως η αρμοδιότητα της Έρευνας και Διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα και οφείλουν να τείνουν χείρα βοηθείας με τον «από μηχανής Θεό»…

Την αποστολή ανέλαβε να εκτελέσει ένα από τα “γεράκια” του Αιγαίου, της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού. Το Aegean Hawk S-70 Sikorsky S-70 απογειώθηκε, ανεφοδιάστηκε σε αεροπορική βάση της Δυτικής Ελλάδας και το πλήρωμά του ταξίδεψε περίπου 120 ναυτικά μίλια πάνω από την θάλασσα φτάνοντας στο δυτικότερο άκρο του FIR Αθηνών για να πραγματοποιήσει την διάσωση από το εμπορικό πλοίο.

Ο ασθενής παρελήφθη από το πλήρωμά του ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο της χώρας.

240 ναυτικά μίλια κάλυψε το S-70 πετώντας πάνω από την θάλασσα, μια αποστολή έρευνας και διάσωσης μακριά από τα «hot» σημεία των ημερών.

Μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης όμως που ήρθε αυτές τις ημέρες που η Τουρκία επαναφέρει στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας όλες τις αξιώσεις, ανάμεσα σε αυτές και την έρευνα και διάσωση. Και με αυτή την αποστολή ο Διεθνής παράγοντας παρατηρεί την Ελλάδα ν’ ασκεί την αρμοδιότητα που έχει με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλή τρόπο.

Στο παρελθόν Ανώτατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε σημειώσει ότι «πονά» την Τουρκία το εύρος το Ελληνικού FIR και την πονά ακόμη περισσότερο τ’ ακαριαία αντανακλαστικά της Αθήνας που όταν συμβαίνει το παραμικρό σε οποιοδήποτε σημείο τα Ελληνικά μέσα πρώτα σπεύδουν και πραγματοποιούν ενέργειες διάσωσης.

Τον εκνευρισμό της Τουρκίας για την έρευνα και την διάσωση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τον έχουν ζήσει πάνω από 35 χρόνια στο Αιγαίο. Φτάνουν πάντοτε δεύτεροι και φεύγουν πάντοτε πρώτοι και δίχως να έχουν ενεργήσει, χωρίς να έχουν βοηθήσει, παρά έχουν προχωρήσει σε προκλήσεις και πολλές φορές επικίνδυνες ενέργειες.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το Ελληνικό Super Puma που ήταν σε αιώρηση στ’ ανοιχτά του Αγαθονησίου και μόλις λίγα πόδια πάνω από τους κινητήρες του πέρασε Τουρκικό F-16 που είχε σαφή οδηγία να «μπουκώσει» το Ελληνικό ελικόπτερο και να επιτύχει ακόμη και μια κατάρριψη..

Μια από τις ενέργειες της Τουρκίας που έχει καταγραφεί στις πλέον μαύρες σελίδες της αεροπορικής δεοντολογίας…

Ο γνωστός παράνομος χάρτης της Τουρκίας που διχοτομεί το Αιγαίο και για την αρμοδιότητα της Έρευνας και Διάσωσης.
  • «Πονά» την Άγκυρα η Ελληνική αρμοδιότητα για SAR

Εκτός από τους χάρτες του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάϊ για τις επόμενες «ενεργειακές» αξιώσεις της γείτονος, τις παράνομες navtex, τις αξιώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση, η Άγκυρα πριν μια εβδομάδα ανέσυρε έναν ακόμη χάρτη του 1998, αυτόν την Έρευνας και Διάσωσης.

Με τον χάρτη αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ αξιώνει τόσο τη διχοτόμηση του Αιγαίου, όσο και την εμβόλιμη παρουσία της στην αρμοδιότητα της Έρευνας και Διάσωσης και στα τμήμα του Ελληνικού FIR που φτάνει στη Μεσόγειο.

Την ώρα που όλα αυτά έχουν εκτυλιχθεί και η Τουρκία επιχειρεί να τα επικαιροποιήσει, το Επιτελείο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προχώρησε σ’ αυτή τη διάσωση, η οποία όπως σημειώνουν Επιτελείς, μπορεί να έγινε στο δυτικό άκρο του FIR Αθηνών, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε αυτό να συμβεί και στο ανατολικό.

Με αυτή την επιχείρηση, που πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια ανθρωπιστική κίνηση βοήθειας στον συνάνθρωπο, η Αθήνα γι’ άλλη μια φορά δείχνει προς όλους τους αρμοδίους ότι είναι ικανή ν’ ασκεί την αρμοδιότητα που έχει αναλάβει.

Όπως διεξήχθη αυτή η επιχείρηση εκεί που χρειάστηκε, το ίδιο θα έπραττε η Αθήνα σε οποιοδήποτε σημείο απαιτούνταν εντός του FIR Αθηνών. Άλλωστε το έχει αποδείξει η Ελλάδα ότι μπορεί η Τουρκία πολλές φορές ν’ αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Αθήνας για SAR, αλλά τα Ελληνικά μέσα παραδίδουν μαθήματα ψυχραιμίας, αυταπάρνησης και ήθους απέναντι σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε κίνδυνο…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Νέα απόπειρα της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο: O Στόλτενμπεργκ κάνει προτάσεις αλλά δεν τραβά το αυτί της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: