Μία άλλη εκδοχή για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα: Στο μυαλό του είχε την Κίνα και την Huawei;

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, στα Χανιά της Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Ελλάδα εντάσσεται στο «στρατόπεδο κατά της Huawei», καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επισφραγίζουν ισχυρότερους θεσμούς, αναφέρει άρθρο στο Nikkei, που υπογράφει ο Giannis Seferiadis.

Σημειώνει σχετικά:

Η χώρα απομακρύνεται από την φιλο-κινεζική της πολιτική εν μέσω τουρκικών αναμετρήσεων στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα θεωρείται ότι θα αποκλείσει εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G μετά την επίσκεψη του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στη χώρα και την επισφράγιση ισχυρότερων δεσμών. Ο τελευταίος επισκέφτηκε την Ελλάδα στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της παραμονής του, ο μεγαλύτερος διπλωματικός στόχος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής: Μια επανεπιβεβαίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δέσμευση και υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, εν μέσω ελληνοτουρκικών εντάσεων που αυξάνονται στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο χώρες ερίζουν όσον αφορά την ανάπτυξη τεμαχίων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πέριξ της Κύπρου. […]

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε κάτι άλλο στην ατζέντα: την Κίνα. Η Κίνα αυξάνει την εμπλοκή της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα δίκτυα και υπηρεσίες 5G. Τα δίκτυα επόμενης γενιάς μετατρέπονται σε κυρίαρχο θέμα ως προς τον τρόπο ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, εισάγοντας αυτό που φαίνεται να αποτελέσει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Αρχικά η Κίνα επένδυε σε υποδομές στην καθηλωμένη από το χρέος Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά η επίσκεψη του Pompeo απέδειξε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Με όλες της τις διπλωματικές προσπάθειες να έχουν επικεντρωθεί στα προβλήματά της στην περιοχή, η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση δεν θέλησε να ταράξει τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Και παρόλα αυτά η Ελλάδα μετ’ επιμονής έχτισε μια ισχυρή και σταθερή σχέση με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, πασχίζοντας για μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των δύο δυνάμεων. Το πρόσφατο χρονοδιάγραμμα φαίνεται να λέει την ιστορία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Ross Pyatt έγραψε ένα άρθρο γνώμης στην Καθημερινή με τον τίτλο «Μια επένδυση στο μέλλον υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας». Το άρθρο έλεγε:

«Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Καθαρό Δίκτυο θα προστατεύσουν και θα υποστηρίξουν τις κοινές θεμελιώδεις αξίες μας και αποτελούν μια υγιή επένδυση στο μέλλον υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας».

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή ένα «νομοσχέδιο ψηφιακής διακυβέρνησης». Απευθυνόμενος στην ολομέλεια, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση του φάσματος ευρυζωνικότητας 5G αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου πριν το τέλος του χρόνου.

Την ίδια μέρα, απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στο “Prague 5G Security Conference 2020″, ο Pompeo δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεργαστούν με ομονοούσες χώρες, ώστε να απορρίψουν κακόβουλους δρώντες, όπως η πρόσβαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα ευαίσθητα δεδομένα της χώρας μας».

Προκειμένου να συμμετέχουν στη δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων, οι εταιρίες θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την 23η Οκτωβρίου. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών αναμένεται να είναι οι υποβολείς των αιτήσεων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας Cosmote και Vodafone αναμένεται να ξεκινήσουν την εμπορική λειτουργία των 5G δικτύων τους, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου χρόνου η Wind αναμένεται να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση. H κάλυψη από τα δίκτυα 5G αναμένεται να φτάσει το 60% της ελληνικής επικράτειας τα πρώτα τρία χρόνια και το 94% σε έξι χρόνια, σύμφωνα με τον Πιερρακάκη.

Ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η Cosmote, επέλεξε την Ericson το Μάρτιο ως αποκλειστικό πάροχο εξοπλισμού 5G. Παρόλα αυτά, ειδικοί της αγοράς αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της Huawei είναι περίπου 30% φθηνότερος απ’ ό,τι αυτός των ανταγωνιστών της.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G εξελίσσονται σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό θέμα – ασφάλεια από το ένα χέρι, οικονομία από το άλλο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα στην αγορά, αλλά η κυβερνοασφάλεια είναι επίσης κρίσιμη για τη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Nikkei, Greece joins ‘anti-Huawei camp’ as US seals stronger ties

Είναι για καλό η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα; Δυστυχώς, εξυπηρετεί πάντα την Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: