Μεταξύ θράσους και φόβου: Η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής

Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο αποφασισμένη να προστατεύσει τα εδαφικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει τελεσίδικα να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τις έρευνες φυσικού αερίου, ανέφερε αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία είπε, αναφέροντας ότι (μια τέτοια προοπτική) ίσως βάλει σε κίνδυνο τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επί των «διαφιλονικούμενων θαλασσίων ζωνών και των δικαιωμάτων στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι συνομιλίες είναι μία προσπάθεια να φέρουν την Ελλάδα σε διάλογο και τελικά η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και ελπίζουμε αυτές να ξεκινήσουν σύντομα, πιθανώς αυτόν τον μήνα» ανέφερε.

«Αλλά αν η ΕΕ εφαρμόσει κυρώσεις αυτό δεν θα μας αποτρέψει. Αντιθέτως αυτό θα αυξήσει την αποφασιστικότητά μας και θα αποτελέσει μία αρνητική στάση εκ μέρους της Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε το υπεράκτιο πρόγραμμά μας όπως το κάνουμε. Οι κυρώσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος και δεν θα μας αποτρέψουν να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε ακόμη ο αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Reuters

Ανάλγητοι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβραβεύουν την Τουρκία και τιμωρούν την Ελλάδα και την Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: