Μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: «Αντίποινα» 4 δισ. για παράνομη επιδότηση της Boeing

File Photo O ΠΟΕ επιβεβαιώνει το δικαίωμα της ΕΕ να επιβάλει αντίμετρα για παράνομες επιδοτήσεις στον αμερικανικό κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing. EPA/DARREN
Το όργανο επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εξουσιοδότησε σήμερα επίσημα την ΕΕ να λάβει αντίμετρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνοντας τους δασμούς της στις εξαγωγές των ΗΠΑ έως 4 δισ. δολάρια.

H απόφαση αυτή είναι συνέχεια άλλης απόφασης επιτροπής του ΠΟΕ που επιβεβαιώνει τα δικαιώματα αντιποίνων ως αντίδραση σε παράνομες επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στον αμερικανικό κατασκευαστή αεροσκαφών, Boeing.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων και Επίτροπος για το εμπόριο, Valdis Dombrovskis, δήλωσε σχετικά  ότι η επίσημη έγκριση από το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ επιβεβαιώνει το δικαίωμα της ΕΕ να επιβάλει αντίμετρα για παράνομες επιδοτήσεις στον αμερικανικό κατασκευαστή αεροσκαφών, Boeing.”Η Κομισιόν προετοιμάζει τα αντίμετρα, σε στενή διαβούλευση με τα κράτη μέλη. Όπως έχω ξεκαθαρίσει ότι το προτιμώμενο αποτέλεσμα μας είναι μια συμφωνία με διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά με τους Αμερικανούς ομολόγους μας και είμαι σε τακτική επαφή με τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Robert E. Lighthizer. Ελλείψει διαπραγματευτικού αποτελέσματος, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σύμφωνα με την απόφαση του ΠΟΕ”, είπε.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ολοκληρώνει επί του παρόντος τη διαδικασία, με τη συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ, ώστε  να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα αντιποίνων στο μέλλον αν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ /Αθανάσιος Αθανασίoυ 

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Forbes: Κι όμως και οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ψηφίζουν υπέρ του Μπάιντεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal