Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά το Τόκιο δεν συμμετέχει

File Photo Η Ουάσινγκτον πιέζει στους συμμάχους της να αποκλείσουν την κινεζική Huawei από τις συμβάσεις για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) για λόγους ασφαλείας. EPA/FILIP SINGER μέσω ΚΥΠΕ




Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενημέρωσε αυτήν των ΗΠΑ ότι το Τόκιο προς το παρόν, δεν θα ενταχθεί στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για να αποκλειστούν κινεζικές εταιρείες από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri η οποία επικαλείται πολλές πηγές το Τόκιο θα λάβει αυτόνομα μέτρα σε περίπτωση που θεωρήσει ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας, ενώ θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών και της τηλεματικής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε τον Αύγουστο επικαιροποιημένο κείμενο για αυτό που αποκαλεί Clean Network (το «Καθαρό Δίκτυο»), το οποίο θέτει στόχο οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι πάροχοι υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων σε απομακρυσμένους εξυπηρετητές (cloud services) και εφαρμογών για κινητά (apps) να μείνουν εκτός των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση στους συμμάχους των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Huawei από όλες τις συμβάσεις για την δημιουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G) για λόγους ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήγειρε το σχέδιο Clean Network όταν συναντήθηκε με τον ιάπωνα ομόλογό του Τοσιμίτσου Μοτέγκι στο Τόκιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξηγεί η Γιομιούρι.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας τόνισε ότι το Τόκιο δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια συμφωνία πλαίσιο που αποκλείει μια συγκεκριμένη χώρα από κάποιον τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα επανεξετάσει τη στάση του εάν το σχέδιο των ΗΠΑ μεταβληθεί, κατά τις πηγές της ιαπωνικής εφημερίδας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Yomiuri, δήλωσε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων συγκεκριμένα για το σχέδιο Clean Network στη συνάντηση Πομπέο-Μοτέγκι, ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας συνολικά.

«Η χώρα μας θέλει να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Κάτο κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ιαπωνία, πρόσθεσε, θα λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την κυβερνοασφάλεια μειώνοντας τους κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων τηλεπικοινωνίας και τηλεματικής.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τόκιο, Ιαπωνία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κίνα: Μείωση φορολογίας και εισφορών για επιχειρήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: