Με την έκκληση του για εμπάργκο στη Γαλλία, ο Ερντογάν αποσπά την προσοχή από τα προβλήματά του…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι εξοργισμένος. Ο θυμός του πυροδοτήθηκε από το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε περισσότερους ελέγχους σε τζαμιά και σε άλλους μουσουλμανικούς θεσμούς μετά τη με ισλαμιστικά κίνητρα δολοφονία ενός δασκάλου.

Ο Erdogan θεωρεί πως αυτό αποτελεί εχθρική πράξη εναντίον των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Τίτλος στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD-tagesschau.de και στη Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Έκκληση για μποϊκοτάζ σε βάρος της Γαλλίας – Επιδιώκει ο Erdogan να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα του;» Υπότιτλος: «Με την έκκλησή του για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων λόγω της στάσης της χώρας σε σχέση με τις καρικατούρες του Μωάμεθ, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προκαλεί ανησυχία. Επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική αδυναμία της Τουρκίας;»

  • Η ανταπόκριση του Uwe Lueb από την Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του ARD αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Είναι ώρα για άμυνα, σκέφτηκε -και κάλεσε τους συμπατριώτες του να βάλουν τη Γαλλία στη θέση της: «Τώρα απευθύνω έκκληση στους πολίτες μου: Όπως στη Γαλλία οι άνθρωποι καλούνται να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που προέρχονται από την Τουρκία, έτσι θα ήθελα να προτρέψω τους πολίτες μου να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα!». Ο Erdogan συμμετέχει στην έκκληση για μποϊκοτάζ που απηύθυναν κατά το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές σε ορισμένες αραβικές χώρες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μια τέτοια οικονομική επίθεση πιθανότατα θα βλάψει τον ίδιο ή τη χώρα του. Γιατί τα προβλήματα της Τουρκίας είναι μεγάλα, με μεγαλύτερο τη διαρκή παρακμή του εθνικού νομίσματος, της Λίρας. Ο οικονομολόγος Baris Soydan βλέπει στο σημείο αυτό μια διασύνδεση με την πολιτική του Erdogan και κατονομάζει δύο λόγους για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου: Ο ένας οικονομικής φύσεως και ο άλλος σχετιζόμενος με την εξωτερική πολιτική.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος Erdogan μίλησε με σκληρά λόγια στο Γάλλο Πρόεδρο Macron και στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπενθυμίζει ο Soydan. «Χαρακτήρισε το Macron ως υποψήφιο για ψυχολογική θεραπεία -μια απάντηση στα σκληρά σχόλια του Macron σε βάρος της Τουρκίας». Από την άλλη πλευρά, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην καθυστερούν κι άλλο να επιβάλουν κυρώσεις για τους S-400. Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται απτόητος και μάλιστα προκαλεί λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν τις κυρώσεις τους. Οι επενδυτές αποθαρρύνονται από μια τέτοια πολιτική, εις βάρος φυσικά της τουρκικής Λίρας.

  • Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος για την κακή πορεία της Λίρας, δηλώνει ο ειδικός σε θέματα Οικονομίας Soydan: «Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξήσει το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα». Ωστόσο, αναμενόταν το αντίθετο διότι: «Στην Τουρκία έχουμε πληθωρισμό 11,75% -με το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας να έχει αποφασιστεί πολιτικά στο 10,25%, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού».

Ο Soydan υποστηρίζει ότι αυτό είναι δηλητήριο για την εμπιστοσύνη στη Λίρα. Διότι όχι μόνο οι επενδυτές, αλλά και οι απλοί άνθρωποι προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους σε αμερικανικά Δολάρια και σε Ευρώ, όταν η Λίρα χάνει τόσο μεγάλο κομμάτι της αξίας της. Από την άλλη πλευρά, εάν αυξηθεί το βασικό επιτόκιο, αυτό θα αποτελούσε επιπλέον εμπόδιο για τους επενδυτές. Οι εμπειρογνώμονες της Κεντρικής Τράπεζας θα αύξαναν ούτως ή άλλως το επιτόκιο, αλλά η άποψη του Soydan είναι ότι δεν θα κάνουν τίποτα ενάντια στη βούληση του Erdogan.

«Η Νομισματική Πολιτική στην Τουρκία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό όχι από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά από την κυβέρνηση του Erdogan. Η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη», λέει ο Soydan. Η οργή του Erdogan μπορεί στο σημείο αυτό να αποδειχθεί κακός σύμβουλος -όπως ακριβώς και το να εντοπίζεται η αιτία των τουρκικών προβλημάτων αποκλειστικά στο εξωτερικό.

  • «Οι προκλήσεις του Erdogan»

Παρατίθεται το σχόλιο του συντάκτη για θέματα Μέσης Ανατολής και Ισλάμ, Rainer Hermann, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας FAZ:

Η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων θα έπρεπε να καταδειχθεί διαφορετικά. Η ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα ήταν η κατάλληλη απάντηση στην ανήκουστη προσβολή του Τούρκου Προέδρου Erdogan, ο οποίος συμβούλευσε το Γάλλο Πρόεδρο Macron να αρχίσει ψυχιατρική θεραπεία και να ελέγξει την «πνευματική του κατάσταση».

Είναι ο ίδιος Erdogan, ο οποίος πλημμύρισε τη Δικαιοσύνη με χιλιάδες μηνύσεις για προσβολή του προσώπου του. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης και να ανακαλέσει το Γερμανό Πρέσβη για διαβουλεύσεις. Αντ’ αυτού, περιορίστηκε στη φράση ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και ότι οι επιθέσεις του Erdogan είναι απαράδεκτες.

Αντί να ηρεμήσει, ο Erdogan έριξε και πάλι λάδι στη φωτιά τη Δευτέρα, ζητώντας μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Για τη Γαλλία οι συνέπειες θα ήταν οριακές, σε τελική ανάλυση η Τουρκία κατατάσσεται μόλις στη 14η θέση μεταξύ των γαλλικών εξαγωγικών προορισμών. Το μποϊκοτάζ θα έπληττε την Τουρκία, καθώς τα γαλλικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται με άδεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

  • Με ό,τι κάνει και ό,τι λέει, ο Erdogan αντιτάσσεται στη διάβρωση της εκλογικής του βάσης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το οικονομικό κόστος. Οι συνέπειες είναι δραματικές. Η τουρκική Λίρα βυθίστηκε τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αντιστοιχεί σε αυτήν της Ρουάντα και ένας στους τέσσερις Τούρκους είναι άνεργος.

Οι προκλήσεις του Erdogan δεν αποτελούν ολισθήματα, είναι υπολογισμένες. Γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει στο εσωτερικό περισσότερα πράγματα με τη Γαλλία παρά με τη Γερμανία. Κι αυτό γιατί πολλοί Τούρκοι έχουν αρνητική εικόνα για τη Γαλλία, όπου υπάρχει ισχυρό αρμενικό λόμπι και ζουν πολλοί Κούρδοι από την Τουρκία.

Ο Erdogan τώρα αποδέχεται ως συνέπεια μια κρίση διαρκείας στις σχέσεις με την Ευρώπη. Κι αυτό ενώ η τουρκική οικονομία χρειάζεται εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ του 1996. Χωρίς τη συγγνώμη του Erdogan στο Macron δεν θα τη λάβει και δεν θα υπάρξει διέξοδος από την κατάσταση, στην οποία ο Erdogan έφερε την Τουρκία.

Ο Erdogan ζήτησε συγγνώμη από άλλο Πρόεδρο μόνο μία φορά, το 2016 από τον Putin, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου. Δεν θα είναι όμως διατεθειμένος να το κάνει με το Macron.

ΠΗΓΗ: Δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ARD-tagesschau.de και εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. ΕΠΙΣΗΣ: Rainer Hermann, στην εφημερίδα FAZ

Ο Ερντογάν πιέζεται από τη Σαουδική Αραβία: Αυξάνεται το αραβικό μποϋκοτάζ προς την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: