Μακρά περίοδο κρίσης βλέπει το Επιτελείο και λαμβάνει μέτρα: Παγίδα του πολέμου φθοράς επιχειρεί η Άγκυρα

FILE PHOTO: Μια από τις Ελληνικές πολεμικές αρμάδες που βρίσκονταν εν πλω απέναντι ακριβώς από το Oruc Reis, ανάμεσα από τη Ρόδο και το σύμπλεγμα του Καστελοριζου. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η αναδιάταξη των δυνάμεων και η προετοιμασία για μακρά περίοδο έντασης είναι γεγονός για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι δυο προηγούμενοι «γενικοί συναγερμοί» αποτέλεσαν τον πλήρη οδηγό γι’ αυτή την κρίση που διανύουμε, με το Oruc Reis, τα Τουρκικά πολεμικά πλοία και σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Πηγές αναφέρουν ότι από τον Ιούλιο η μεγαλύτερη δύναμη των διαθέσιμων μέσων δεν έχει «ξεφορτωθεί» και είναι πάντοτε έτοιμη για την ενεργοποίησή της. Κατά συνέπεια ότι χρειάζεται τώρα είναι καθαρά στο τακτικό πεδίο αναλόγως της πιθανής κλιμάκωσης, η οποία θα έρθει μόνο εφόσον η Τουρκία αποφασίσει πως θα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».

Στο Επιτελείο πρώτοι έχουν κατανοήσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ν’ απωλέσει την παραβατική συμπεριφορά και θα πιέζει τόσο με την παρουσία του σεισμογραφικού σε διεθνή ύδατα, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο και με άλλες κινήσεις…

  • Αν μάλιστα δεν καταφέρει η γείτονα να παρασύρει την Αθήνα σε κάποιου είδους επεισόδιο που εμπλέκεται και το σεισμογραφικό, δεν αποκλείεται να δούμε τις γνωστές στο Επιτελείο μεθόδους προκλήσεων με πτήσεις ή υπερπτήσεις ή ακόμη και μια νέα αμφισβήτηση στην αρμοδιότητα της Έρευνας και Διάσωσης στο Αρχιπέλαγος, εφόσον υπάρξει κάτι ανάλογο.

Παράλληλα Επιτελείς δεν αποκλείουν και την προβοκάτσια, όπως τότε στα Ίμια και σημειώνουν πως από την Τουρκία, όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει γι’ αυτό διατηρούμε την ανάλογη ετοιμότητα.

Μέσα από αυτή την τριπλή κρίση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δοκιμάστηκαν όχι μόνο τ’ αντανακλαστικά του Επιτελείου και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κι όλες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις πολεμικών επιχειρήσεων.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πήρε και τις αναφορές για τους χρόνους που απαιτήθηκαν ώστε οι Σχηματισμοί να δηλώσουν ετοιμότητα κι από τότε περίπου στο ίδιο επίπεδο έχει μείνει…

Σ’ αυτή όμως την στιγμή με την τρίτη κατά σειρά παράταση για το Oruc Reis, όλα τα δεδομένα είναι ότι η Τουρκία θα παίξει ένα ακόμη χαρτί, αυτό του πολέμου φθοράς.

  • Ήδη τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, το είχαμε θίξει και σε προγενέστερα ρεπορτάζ μας, έχουν γράψει σε ώρες πλεύσης, όσες θα έγραφαν σε περίπου δυο χρόνια, ενώ τα πτητικά μέσα- κυρίως αυτά του ανθυποβρυχιακού πολέμου- έχουν πετάξει περίπου όσες ώρες θα έκαναν σ’ ένα προγραμματισμένο 6μηνο εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων πτήσεων για έρευνα και διάσωση.

Και από την στιγμή που αυτή η κατάσταση όχι απλώς συνεχίζεται αλλά διαρκώς ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της κλιμάκωσης, το Επιτελείο θα διατηρήσει μεν ισχυρές αποτρεπτικές δυνάμεις στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά ταυτόχρονα να μεριμνήσει και για το προσωπικό του.

Η εναλλαγή δυνάμεων χωρίς να υπάρχει όμως καμία απολύτως έκπτωση στις μονάδες επιφανείας είναι μια από τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν ώστε και το προσωπικό να βρεθεί για λίγες ώρες εκτός πλου αλλά και να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα πολεμικά πλοία να επιστρέψουν στη Σαλαμίνα, κάτι που σημαίνει ότι θα δοκιμαστεί η «αποκέντρωση» και της Διοικητικής Μέριμνας σε λιμάνια των ανατολικών νησιών.

Σ’ αυτή την «αποκέντρωση» των δυνάμεων, κυρίως σε ότι αφορά την υποστήριξη των πλοίων, η Κρήτη έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ένας επιπλέον λόγος αυτός το Επιτελείο να θέλει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μεταφορά πολεμικών πλοίων σε μόνιμη βάση στη Μεγαλόνησο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που θα μπορούσε να είχε συμβεί και στο ανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: