Απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από Μητσοτάκη, Σίσι και Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (K) μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ)και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Abdel Fattah Al-Sisi (Α) σε συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, Λευκωσία 21 Οκτωβρίου 2020. ΚΥΠΕ / ΓΤΠ/Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι δηλώσεις από τη Λευκωσία για την Τριμερή Σύνοδο. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah El-Sisi και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεβησαν κατά σειρά σε δηλώσεις καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως “τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας” και πως “η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις & διευρύνει την αστάθεια”. Όπως είπε οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος El-Sisi είπε πως η συνεργασίας μας έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόνισε. Επίσης υπογράμμισε πως η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέφερε πως από την προηγούμενη συνάντησή μας στο Κάιρο πριν από 1 χρόνο μεσολάβησαν πολλά. Επίσης τόνιε ότι η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας νόμους για θέματα που ήδη ρυθμίζονται. Ακόμη ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως “συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο & υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι 3 χώρες εργαζόμαστε σκληρά”. Ακόμη είπε πως η θέση μας σχετικά με τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σταθερή, αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κύπρου. Ακόμη ανέφερε πως την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο & με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “γνωρίζουμε καλά ότι η δρόμος της εθνική αξιοπρέπιεας είναι συχνά ένας δρόμος μετ’εμποδίων. Γι’αυτό η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Ζητά μη πώληση στρατωτικού υλικού στην Τουρκία”.


Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις από τη Λευκωσία στις 21/10/2020. Από αριστερά, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης. Photo via ERT

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης – Αλ-Σίσι: Σύμπτωση απόψεων για την τουρκική προκλητικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: