Το παράλληλο «κράτος» της διαπλοκής στην Κύπρο: Γενικές εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, η μόνη οδός

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι θεσμοί είναι στον αέρα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αναμένοντας μέχρι να προβληθεί το επόμενο βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα», για να διαπιστωθεί ποιοι άλλοι ενδεχομένως να εμπλέκονται. Δεν μπορεί το κράτος να είναι υπό απειλή και εκβιασμό, αιχμάλωτο διαφόρων εξωγενών και εσωτερικών παραγόντων.

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή έρευνα για να εξετάσουν τις διαδικασίες παραχώρησης ( πώλησης) ευρωπαϊκών διαβατηρίων.  Και όταν και όποτε αρχίσει αυτή η έρευνα από την Ε.Ε., δεν αναμένεται ότι θα βρούμε και πολλούς να μας υποστηρίξουν. Κάποιοι θα σπεύσουν με χαρά να τυλίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια λαδόκολλα και να μας «παραδώσουν»… στην πυρά.

Αναζητώντας σκοπιμότητες μπορούν να βρεθούν άπειρες. Και να τεκμηριωθούν καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Κύπρου, που έστω και μικρά φαίνεται να ενοχλούν. Όμως, αυτή είναι η μια διάσταση. Η άλλη, σοβαρότατη και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα,  είναι να παρακολουθούμε «μαθήματα» παράκαμψης των νόμων των διαδικασιών, υπονόμευσης της χώρας από ανθρώπους, που υποτίθεται έχουν ταχθεί να την προστατεύουν και να την υπερασπίζονται.

Αυτή δεν πρέπει να  είναι η Κύπρος, αν και η ατάκα που μένει, δυστυχώς εδραιώνεται, διεθνώς τις τελευταίες ημέρες είναι το «This is Cyprus, ha ha ha».

  • Το διεθνές ρεζίλεμα, καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε πιέσεις και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κι αυτό θα φανεί σύντομα. Σαφώς και οι όποιες διεκδικήσεις θα βρίσκουν εμπόδια λόγω αυτών των συμπεριφορών. Σε κάθε διεκδίκηση θα προτάσσεται ως αντίλογος τα ρεζιλίκια. Πώς, για παράδειγμα, θα ζητείται από τρίτους να προστατεύσουν το κράτος μας, όταν δέχεται υπονόμευση εκ των έσω;

Οι λογικές της αρπαχτής είναι το «κοινό ιδεολόγημα» των δυνάμεων της χρηματοκρατίας. Εκεί που κυριαρχεί η οσμή του χρήματος, καταργούνται τα «ιδεολογικά σύνορα». Ο… αγώνας είναι κοινός!

Είναι πρόδηλη η κατάπτωση του ήθους στην πολιτική. Δεν τίθεται θέμα τσουβαλιάσματος, καθώς αυτό θα ήταν λάθος και άδικο. Η εικόνα που εκπέμπεται, δυστυχώς, αγγίζει στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Αν και είναι σαφές πως η διαπλοκή και η διαφθορά στη δημόσια ζωή έχει ονοματεπώνυμο. Και επιτέλους θα πρέπει να ειπωθούν όλα με το όνομά τους.

Έστω και τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας, των πολιτών. Ευθύνες υπάρχουν ακόμη σε αυτούς που δεν εμπλέκονται ευθέως. Αυτοί που επιδεικνύουν  ανεκτικότητα και υποβαθμίζουν τα φαινόμενα.

Είναι σαφές πλέον ότι λειτουργεί ένα παράλληλο «κράτος», της διαπλοκής και της διαφθοράς, με καλές διασυνδέσεις με ανθρώπους του βαθέως κράτους. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων συνιστά απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, που έχει εδραιωθεί επικίνδυνα καθώς οι εμπλεκόμενοι έχουν αποθρασυνθεί.

Τα κόμματα λειτούργησαν κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης και απαίτησαν παραιτήσεις. Την ίδια ώρα, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει από τις εξελίξεις αν και η χώρα εκτίθεται.

  • Τι χρειάζεται; Επανεκκίνηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο, ως πρώτο βήμα, με γενικές εκλογές: Προεδρικές και βουλευτικές. Σε σαράντα ημέρες. Με τις εκλογές δεν αναμένονται ανατροπές, αλλά προφανώς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα και στέλνει μηνύματα, εντός και εκτός Κύπρου.

Εάν οι  πολίτες θέλουν να απαλλαχθούν από όσους συμμετέχουν στα πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς, μια είναι η οδός: Οι εκλογές. Όσοι εμπλέκονται, όσοι ανέχθηκαν τα φαινόμενα αυτά πρέπει να τιμωρηθούν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Άγκυρα ποδοπατεί τις πολιτικές του κατευνασμού, αλλά αναμένει κι άλλα δώρα από την Ε.Ε.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal