“Κόλαση” με τον κορωναϊό στην Ελλάδα: Είναι η ώρα της συνείδησης, εκλιπαρεί ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ενας νέος άνδρας περπατάει στην άδεια από κόσμο πλατεία Δημαρχείου, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Πλέον τα Ιωάννινα και οι Σέρρες μπήκαν σε lockdown.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. Συγκεκριμένα:

3.950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πάντως είναι τρομακτική η ανανεωμένη εικόνα του υγειονομικού χάρτη της χώρας μετά την ανακοίνωση του αριθμού ρεκόρ των 1259 κρουσμάτων κορονοϊού, παρουσία του συναισθηματικά φορτισμένου Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο χάρτης της Ελλάδας είναι πλέον κατά τα 2/3 στα χρώματα του αυξημένου επιπέδου συναγερμού και παρά την ψυχραιμία που προσπάθησε να μεταδώσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η γενικευμένη διασπορά του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές και έντονη ανησυχία στους πολίτες που βλέπουν το lockdown λόγω του κορονοϊού ακόμα πιο κοντά.

Χαρακτηριστικό της μετάδοσης του ιού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας είναι η λίστα με την κατανομή των κρουσμάτων. Πλέον, 42 περιφέρειες εμφανίζουν κρούσματα και από αυτές οι 17 έχουν διψήφιους αριθμούς, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη σπάνε τα κοντέρ, καθώς την Τρίτη κατέγραψαν 295 και 291, αντίστοιχα.

  • Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Γιάννενα και Σέρρες
    Τσιόδρας: Είναι η ώρα της συνείδησης – Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένoυ κινδύνου), του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, εντάσσονται από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών, όπως ανακοίνωσε χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Όσον αφορά την Π.Ε Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αρμόδια για τον χάρτη επιτροπή επιδημιολόγων, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και κατέληξε σε αυτή την απόφαση, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώθηκε, τόσο από τα τεστ των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες, όσο και από τα στοχευμένα τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή από υγειονομικά συνεργεία της πολιτικής προστασίας σε μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις.

Σχετικά με την Π.Ε Σερρών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, παρά την πρόθεσή τους να περιμένουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων από την προηγούμενη Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψιν την προχθεσινή συρροή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, τα σημερινά διάσπαρτα κρούσματα και τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των τελευταίων 48 ωρών, που καταδεικνύουν μεγάλη μετακίνηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους εντός και εκτός της περιφερειακής ενότητας, οι Σέρρες, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί περνούν από το επίπεδο 3 (πορτοκαλί) στο επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το οποιοδήποτε περιθώριο στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω και εντατικοποιούμε τα μέτρα για να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο 2 (κίτρινο) περνούν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), ενώ η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων κατεβαίνει από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 (πράσινο). Επιπλέον, η Π. Ε Δράμας ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά από το επίπεδο 1, στο επίπεδο 2.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Νάξου και της Ροδόπης, αλλά κυρίως της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης – που δείχνουν να πιέζονται από υψηλά επιδημιολογικά φορτία τις τελευταίες ημέρες – να παραμείνουν σε εγρήγορση, σε απόλυτο συναγερμό και να τηρούν πιστά τα μέτρα.

«Μία παράκληση, μία έκκληση που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη την επικράτεια, γιατί τα πράγματα μπορεί να πάνε προς την λάθος κατεύθυνση, ακόμα και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα. Γι’ αυτό και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή», σημείωσε. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, καθώς όπως είπε «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, οριακή», ενώ προσέθεσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη «για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σ’ αυτόν τον επιδημιολογικό σκόπελο».

Παράλληλα τόνισε, ότι όπου τηρούνται τα μέτρα αποδίδουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 13 περιφερειακές ενότητες που κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού, και από το πορτοκαλί πήγαν στο κίτρινο ή ακόμα και στο πράσινο, κάτι που αποδεικνύει «ότι η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα 30.782 κρούσματα, από τα οποία 7.134 σήμερα είναι ενεργά. Την ίδια στιγμή, 20.088 πολίτες έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον και 2.986 έχουν πάρει εξιτήριο. Την εβδομάδα που πέρασε, κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν 773 νέα κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων την ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, τόσο στοχευμένα όσο και από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ γνωστοποίησε ότι, σήμερα μόνο, διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ.

«Από τα σημερινά αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση, με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή και πρέπει τώρα, άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, επίπεδο 4, και στο πορτοκαλί, επίπεδο 3» ανέφερε.

Σχετικά με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτοί συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εντατικοί. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου έως τις 25 Οκτωβρίου, έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 485.308 έλεγχοι, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.268 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 19.375 πρόστιμα συνολικού ύψους 8.273.630 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 6.290 συνολικά ημερών.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται, γεγονός που «επιβάλλει, απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας». Παράλληλα τόνισε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε και σε κάποιες εξαιρέσεις, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν μαγαζιά που έκλειναν εικονικά, χωρίς να τηρούν τον περιορισμό του ωραρίου.

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν είναι δίκαιο, ούτε για τους επιχειρηματίες που με περισσό αίσθημα ευθύνης τηρούν τα μέτρα, αλλά ούτε και για τους πολίτες για την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε εδώ και 9 μήνες», σημείωσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι πλέον γίνονται σαρωτικοί με ειδικά μεικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, προσθέτοντας ότι είναι «αμείλικτοι στην κατεύθυνση των ελέγχων».

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε «αυτούς τους λίγους, ασυνείδητους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την δημόσια υγεία», «να συνειδητοποιήσουν τις απαράδεκτες, σχεδόν εγκληματικές ευθύνες που έχουν όταν ακολουθούν τακτικές και συμπεριφορές όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σε Πειραιά, σε Περιστέρι, στη Λεωφόρο Λιοσίων» και απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση «ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές».

Όσον αφορά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι δοξολογίες, όπως και οι καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά με αυστηρή τήρηση όμως των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

«Σκηνές και καταστάσεις συγχρωτισμού και συνωστισμού, επικίνδυνων για την εξάπλωση του ιού, πρέπει να αποφευχθούν. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, πόσο μάλλον που η ίδια η εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας. Τηρώντας όλες τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, όπως έχει αναφέρει και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, που μας καλεί να συμμετέχουμε φέτος στη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο, να τιμήσουμε τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουμε μέρος στις επίσημες τελετές», υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Οι εσωτερικοί χώροι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, υπενθύμισε, και επανέλαβε ότι η διακοπή της μετάδοσης του ιού δεν αποτελεί «υπόθεση της αστυνομίας, αλλά πρωτίστως θέμα ατομικής, κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης, της συλλογικής συνείδησης που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία και που πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε».

  • Τσιόδρας: Είναι η ώρα της συνείδησης

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες. Να μην περάσει η μετάδοση από τους νέους στους ηλικιωμένους

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.

Ο κύριος Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί». Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .

Ο κύριος Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

  • Κοντοζαμάνης: Έκκληση να βοηθήσουμε όλοι με την συμπεριφορά μας το σύστημα Υγείας να αντέξει την πίεση της πανδημίας

Έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον sars-cov2, ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, έκανε σήμερα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας, ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ «δεν είναι ανεξάντλητες» και υπάρχει «κόκκινη γραμμή».

Ωστόσο, όπως είπε, «έχουμε χρόνο μπροστά μας, αλλά όσο προετοιμασμένο να είναι το σύστημα υγείας, όσα μέτρα και αν έχουμε πάρει προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμη περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλει η Πολιτεία, τότε νομίζω το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας, το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει «μια δυσμενή εξέλιξη» και λαμβάνονται μέτρα για το «χειρότερο σενάριο». Ωστόσο, «υπάρχει και ένα σημείο που είναι η κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία έχει αρχίσει και ζητάει βοήθεια από την Γερμανία, σημειώνοντας ότι «και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις».

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, είμαστε κοντά σε οριακό σημείο, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουμε τα μέτρα, έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία», είπε ο υφυπουργός.

Σήμερα στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, 144 κλίνες διατίθενται για κορονοϊό, η κάλυψη είναι περίπου στο 58% και σε αυτό περίπου το ποσοστό κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Πριν δέκα ημέρες, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στην Αττική ήταν 122, «άρα αυτό που λέμε και ισχύει, είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικότερα:

– 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: