Κοιτάζοντας το σχολείο τους στα Βαρώσια 46 χρόνια μετά: Ο εφιάλτης πάντα εκεί

Ο Παύλος Ιακώβου και η Αννα Μαραγγού κοιτάζουν το σχολείο τους στην Αμμόχωστο, 46 χρόνια μετά. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Ο Παύλος Ιακώβου και η Αννα Μαραγκού επισκέπτονται το παλιό τους σχολείο στα Βαρώσιαμετά από 46 χρόνια, σήμερα 16 Οκτωβρίου 2020.

Ο Παύλος ήταν μόλις 18 χρόνων και η Αννα 23 όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 – εισβολή που τους μετέτρεψε σε πρόσφυγες, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στην πόλη επί 46 χρόνια.

Το ψευδοκράτος άνοιξε παράνομα στις 8 Οκτωβρίου 2020 τμήμα του παραλιακού μετώπου της εγκαταλελειμμένης Αμμοχώστου, παραβιάζοντας πολυάριθμες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το προάστιο εγκαταλείφθηκε από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί. Τα Βαρώσια, η περίκλειστη περιοχή της κατειλημμένης από την Τουρκία Αμμοχώστου, συχνά αποκαλείται “πόλη φάντασμα”.

Η απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  απαγορευμένη την όποια απόπειρα εποικισμού οιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα πέραν των κατοίκων της και καλεί για την μεταβίβαση της περιοχής στην διοίκηση του ΟΗΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 789 (1992) επίσης ορίζει ότι βάσει της εφαρμογής της απόφασης 550, η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Βαρώσια.

EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: