Κινητοποίηση της οργανωμένης παροικίας στη Βρετανία για τα Βαρώσια: Επιστολή στον Ράαμπ

File Photo: Στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Τη δική της πίεση επί της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, ασκεί η κυπριακή παροικία, στον απόηχο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας περί ανάκλησης της απόφασης για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ απηύθυνε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επισημαίνοντας την ανάγκη για απτή εφαρμογή της δήλωσης αυτής και των συναφών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα εγκαινιάζει ηλεκτρονική εκστρατεία με μηνύματα προς το Foreign Office με σκοπό την ξεκάθαρη και δυνατή διατύπωση της βούλησης της παροικίας.

Η επιστολή, με την υπογραφή του Προέδρου της Ομοσπονδίας Χρίστου Καραολή, επισημαίνει αρχικά ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυσή της ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, είναι «τραγικό» πως τα τελευταία 46 χρόνια το 1/3 του εδάφους της τελεί υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Αναφέρει στη συνέχεια ότι ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση προσθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών λύσης είναι ενθαρρυντική και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναβεβαιώσει τη σχετική επιθυμία του, «η Τουρκία αποφάσισε παρανόμως να ξανανοίξει μια περιοχή παραλιακού μετώπου του Βαρωσίου στις 8 Οκτωβρίου, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550, 789 και 2537 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Ο κ. Καραολής επισημαίνει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» και απευθύνεται κάλεσμα για «ανατροπή αυτής της πορείας δράσης».

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «το Ηνωμένο Βασίλειο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως Εγγυήτρια Δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση να διασφαλίσει ότι αυτή η δήλωση (και ιδίως η ξεκάθαρη θέση ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι πρέπει να ανατραπούν), όπως και όλα τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Κύπρο, εφαρμόζονται».

Αφού επισημαίνει στη συνέχεια ότι το Λονδίνο καταρτίζει μία «θετική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής», μεταξύ άλλων μέσω του νέου καθεστώτος επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Καραολής τονίζει στην επιστολή του προς τον κ. Ράαμπ πως «δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι, επιπλέον της παράνομης φύσης τους, υπονομεύουν σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προοπτικές για μια λύση στην Κύπρο».

«Ως εκ τούτου, σας προτρέπω να αναλογιστείτε όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλιστεί ότι το διεθνές δίκαιο τηρείται και ότι εφαρμόζονται οι δηλώσεις και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που αφορούν την Κύπρο» προσθέτει.

Η Ομοσπονδία δίνει επίσης από σήμερα τη δυνατότητα στα μέλη της παροικίας και σε όποιον άλλο πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου το επιθυμεί να στείλει μέσα σε μισό λεπτό ένα email προς τον κ. Ράαμπ ζητώντας ακριβώς την εξέταση κάθε δυνατού μέτρου και ενέργειας από πλευράς Λονδίνου ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δηλώσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Βαρωσίων και Κύπρου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στης εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://cypriotfederation.org.uk/varosi
Η κινητοποίηση της παροικίας έρχεται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να εξετάσει πώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια και στην επανέναρξη των συνομιλιών λύσης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα υπάρξει επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις παρανομίες της Τουρκίας με Βαρώσια – Navtex

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: