Και το ΝΑΤΟ συζητά ξαφνικά το θέμα των S-400: Δεν θα ενσωματωθεί στο νατοϊκό αμυντικό σύστημα

FILE PHOTO:Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια προετοιμασίας παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




  • O επικεφαλής του ΝΑΤΟ ελπίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να διαπραγματευτούν τις διαφορές τους.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία από την Ελλάδα και την Τουρκία προς αποφυγή δυνητικών στρατιωτικών εντάσεων και ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διευθετηθούν μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg επέκρινε επίσης την αγορά από την Τουρκία ενός αμυντικού συστήματος πυραύλων ρωσικής κατασκευής, των γνωστών S-400 και κάλεσε την Άγκυρα να εργαστεί με τους νατοϊκούς της συμμάχους, προκειμένου «να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις» στις εναέριες και πυραυλικές αμυντικές ανάγκες.

Το ΝΑΤΟ φιλοξένησε μια σειρά τεχνικών συνομιλιών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, που είχαν ως αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα μια συμφωνία για έναν στρατιωτικό «μηχανισμό αποσυμπίεσης», που περιλαμβάνει την καθιέρωση μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες», όπως δήλωσε ο Stoltenberg στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

«Είναι σταθερή μου ελπίδα ότι οι υποκείμενες διαμάχες μπορούν τώρα να διευθετηθούν καθαρά μέσω διαπραγματεύσεων σε ένα πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και διεθνούς δικαίου», όπως πρόσθεσε.

Ο Stoltenberg επανέλαβε ότι το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-400 -που η Τουρκία δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει- δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο νατοϊκό αεροπορικό και πυραυλικό αμυντικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το ρωσικό σύστημα συνιστά απειλή για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών stealth.

«Καλώ την Τουρκία να εργαστεί με τους άλλους συμμάχους προκειμένου να εξευρεθεί και εναλλακτική λύση», συνέστησε ο Stoltenberg. Ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. «Έπρεπε να αγοράσουμε τους S-400, δεν ήμασταν σε θέση να πάρουμε τους (αμερικανικούς) Patriot ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας από τους συμμάχους μας», όπως πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συναντήθηκε και με τον τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ: Associated Press, NATO chief hopes Greece, Turkey can negotiate differences

Είναι για καλό η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα; Δυστυχώς, εξυπηρετεί πάντα την Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: