Και τα σούπερ μάρκετ της Σαουδικής Αραβίας στο μποϋκοτάζ των τουρκικών προϊόντων

File photo: Η αξία εισαγωγής τουρκικών αγαθών στη Σαουδική Αραβία μειώθηκε στα 14,1 εκατομμύρια ριάλ (3,76 εκατομμύρια $) τον Ιανουάριο από 50,6 εκατομμύρια ριάλ (13,49 εκατομμύρια $) τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Σαουδικής Αραβίας προσχώρησαν αυτή την εβδομάδα στο μποϋκοτάζ που ανεπισήμως βρίσκεται εδώ και μήνες σε ισχύ στη χώρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Σαουδική Αραβία είναι η 15η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής αγαθών της Τουρκίας και παράλληλα αποτελεί σημείο τράνζιτ για τα εξαγώμενα τουρκικά προϊόντα.

Ορισμένες από τις αλυσίδες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να πωλούν τα τουρκικά προϊόντα μέχρι να εξαντληθούν τα υπάρχοντα στοκ.

Το μποϋκοτάζ  αφορά σε “3 ΟΧΙ” – “όχι επενδύσεις, όχι εισαγωγές, όχι τουρισμός” και αποτελεί απάντηση της Σαουδικής Αραβίας σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αλλά και αντίδραση στον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η εκστρατεία των “3 ΟΧΙ” ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επεκτάθηκε μέσω του πληθυσμού πριν οι επιχειρηματικές ενώσεις σε εμπόριο και βιομηχανία ζητήσουν από τους Σαουδάραβες πολίτες να μποϋκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα πριν ένα μήνα. Σημειώνεται πως στο μποϋκοτάζ περιλαμβάνονται και προϊόντα διεθνών εταιρειών που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό αποτελεί άμεση απειλή για τις επενδύσεις στη χώρα.

Επισήμως η Σαουδική Αραβία αποστασιοποιείται από το μποϋκοτάζ θέλοντας, μεταξύ άλλων, να μην προσφύγει η Τουρκία στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ετσι, υποστηρίζει πως η καμπάνια καθοδηγήθηκε αυθορμήτως από τους πολίτες.

Σημειώνεται πως η πολιτική ένταση μεταξύ Σ.Αραβίας και τουρκίας πυροδοτήθηκε από την υποστήριξη της Τουρκίας στο γειτονικό και εχθρικό Κατάρ καθώς και από τον φόνο του Κασόγκι το 2018. Παράλληλα, Σ.Αραβία και Τουρκία υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στην Λιβύη.

Με πληροφορίες από AFP/Ahval

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κόντε: Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αλλά διαφορετική από τον Μάρτιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: