Και όμως, βολεύει και τον Ακιντζί: Πρέπει να οδηγήσει σε ανάλογη απάντηση η κίνηση στα Βαρώσια

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, Πέμπτη 08 Οκτωβρίου 2020. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κίνηση της Τουρκίας στα Βαρώσια θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. Η θεώρηση που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο είναι λανθασμένη.

Η κίνηση αυτή δεν γίνεται για τις παράνομες “εκλογές” στα κατεχόμενα. Οι “εκλογές” χρησιμοποιούνται ως αφορμή για να γίνει μια προαποφασισμένη κίνηση. Η Τουρκία έχει αυτό το χαρτί ως επιλογή και θα κάνει την κίνηση όποτε θεωρήσει ότι μεγιστοποιεί το όφελος.

Για βδομάδες, στην Άγκυρα σταθμιζόταν ο αντίκτυπος και ο κύβος ρίχτηκε σήμερα. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους ρομαντικούς του Κυπριακού είναι το γεγονός ότι το επιτελείο Ακιντζί βλέπει βολική την κίνηση αυτή, διότι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, καθώς επίσης βλέπουν ότι οι Ελληνοκύπριοι θα εκβιαστούν για να κάνουν ότι είναι να κάνουν διότι θα είναι “η τελευταία ευκαιρία.”

  • Ο Ακιντζί λοιπόν βλέπει να βολεύεται με την κίνηση αυτή, όσο κυνική και να είναι η σκέψη πίσω από το γεγονός. Όπως και κάποιοι Ελληνοκύπριοι βολεύονται «απρόθυμα» και τάχα «ταραγμένα», διότι ποντάρουν στον ίδιο εκβιασμό που θα οδηγήσει σε συνομιλίες σε ασφυκτική πίεση και διεθνή κλοιό.

Οι επιδράσεις της κίνησης στα Βαρώσια υπερβαίνει κατά πολύ τη συγκυρία μιας “εκλογικής” διαδικασίας. Που εξάλλου, ουδέποτε μια τέτοια διαδικασία έκανε τη διαφορά στο Κυπριακό.

Οι μέχρι τώρα αποφάσεις και κινήσεις που έγιναν από πλευράς κυβερνήσεως δεν θα επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε να ζητήσει απόψεις και να είχε γίνει σχεδιασμός προ μηνών, όχι μεθεόρτια.

Κατ’ αναλογία αντίδραση σημαίνει ότι θα πρέπει να προκαλεί το ανάλογο, αντίστοιχο κόστος. Και στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν παρά ελάχιστα όπλα. Και είναι γνωστά σ’ αυτούς που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Τόλμη χρειάζεται μόνο.

  • Όσοι συμμετέχουν στη φιλολογική συζήτηση για τη σύνδεση της απόφασης της Άγκυρας με τις “εκλογές” της Κυριακής στα κατεχόμενα απλά παίζουν στο ρυθμό του ταμπούρλου που χτυπά ο Ερντογάν. Και δεν μπορούν να δουν ότι η κίνηση αυτή υπερβαίνει την όποια «ηγεσία» των Τουρκοκυπρίων, την οποία ο Ερντογάν θεωρεί απλά ως ανδρείκελο στα χέρια του.

Πρώτο βήμα λοιπόν είναι η συνειδητοποίηση των πραγμάτων ως έχουν. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να δοθεί και η ανάλογη απάντηση.

*Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μετά την Αμμόχωστο τι; Ο Ταγίπ Ερντογάν προελαύνει βήμα-βήμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: