Καταιγίδα κορωναϊού στην Ευρώπη: Οι χώρες που μπαίνουν στο κόκκινο και η Ελλάδα που αντιστέκεται




Σε κατάσταση ακραίου συναγερμού εισέρχονται η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ακόμη και κράτη – μέλη της ΕΕ που κατάφερναν να αποφύγουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη άνοιξη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, βλέπουν τον αριθμό των νέων λοιμώξεων να ξεπερνάει τις 10.000 μέσα σε 24 ώρες.

Εξαίρεση στον κανόνα της ΕΕ, αποτελούν προς το παρόν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Εσθονία και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ECDC, οι συγκεκριμένες χώρες έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Τα πλέον πρόσφατα περιστατικά συναγερμού αφορούν κυρίως την Γαλλία, που -σημειωτέον- ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 45.000 κρουσμάτων το Σάββατο, και την Ισπανία.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γαλλία της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ένας ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.

Το νομοσχέδιο, εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, και αναμένεται να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Άνοιξη, η αντιπολίτευση, της αριστεράς όπως και της δεξιάς, ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τέθηκε σε ισχύ μέσω διατάγματος πριν από μία εβδομάδα, όμως προκειμένου να παραταθεί περάν του ενός μήνα είναι απαραίτητο ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να αρθεί πρόωρα σε περίπτωση βελτίωσης των δεδομένων.

Όμως, οι προοπτικές είναι ζοφερές: ο απολογισμός θα «επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ό,τι κι αν κάνουμε», λόγω της δυναμικής της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο ίδιος ευχήθηκε να επικρατήσει «εθνική ενότητα», κάτι το δύσκολο εντός της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν είναι ένα κείμενο πεποιθήσεων», αλλά «ένα κείμενο ευθύνης που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε ενεργά τους Γάλλους σε αυτήν την περίοδο που θα είναι μακρά και δύσκολη», υπογράμμισε.

Επιπλέον: Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το πρωί για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».

Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητατα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορωναϊού.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφεται περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά σε σχέση με χθες είναι μεγάλη η αύξηση των νεκρών.

Σήμερα, διαγνώσθηκαν 19.644 νέοι θετικοί στον ιό και 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.00 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 19.143, με 91 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 37.210 άνθρωποι.

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία το τελευταίο εικοσιτετράωορο προέκυψαν 4.956 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη 1.718, στο Βένετο 1.729, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.548 και στην κεντρική περιφέρεια Τοσκάνη 1.726.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Η μεγάλη νύχτα της Ευρώπης με 200.000 κρούσματα καθημερινά: Ντόμινο τα μέτρα από χώρα σε χώρα [χάρτης]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: