Κατακραυγή κατά της Τουρκίας: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομοθέτες απαιτούν κυρώσεις

Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, SHAWN THEW




Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομοθέτες εξαπέλυσαν επίθεση χθες εναντίον της Τουρκίας για τις δοκιμές του ρωσικού συστήματος S-400, που πραγματοποίησε στη Μαύρη Θάλασσα.

Προηγήθηκαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρίστοφερ Βαν Χόλεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Οι νομοθέτες απαιτούν την τιμωρία της Τουρκίας με την επιβολή κυρώσεων.

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ριτς (Ρεπουμπλικάνος από την πολιτεία ου Αϊντάχο), και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις χθεσινές δοκιμές των S-400 από την Τουρκία:

«Η δοκιμή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 είναι μία απαράδεκτη συμπεριφορά από ένα σύμμαχο ΝΑΤΟ. Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου.

Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν την αστάθεια στην περιοχή.

Οι αμερικανικοί νόμοι απαιτούν κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να εκχωρήσει τους S-400. Η θέση μου επ’ αυτού δεν είναι νέα: ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή περαιτέρω δράση (εννοεί του Ερντογάν) ωχριά μπροστά στις προηγούμενες.”

Μενέντεζ και Βαν Χόλεν εγκαλούν Τραμπ και Πομπέο για τους S-400: Κυρώσεις τώρα στην Τουρκία…

Από την πλευρά τους, ο βουλευτής Μάικλ Μακόλ (ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής) και ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, Πρόεδρος της Επιτροπής, έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Τουρκία:

«Η Τουρκία υπήρξε από καιρό βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι δύο χώρες μας εξυπηρετούνται καλύτερα από μια στενή σχέση συνεργασίας. Ωστόσο, εάν οι αναφορές για την τελευταία δοκιμή των S-400 είναι ακριβείς, η στάση της Τουρκίας υπονομεύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και δημιουργεί πολύ πραγματικά εμπόδια στη διμερή μας συνεργασία.

Η απόκτηση των S-400 επιφέρει κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA και η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις, όπως συνέβη όταν η Κίνα παρέλαβε το ίδιο σύστημα. Προτρέπουμε την Τουρκία να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ και προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας με την απόρριψη των S-400».

Έξω φρενών το αμερικανικό Πεντάγωνο με την Τουρκία: Καταδικάζουμε τη δοκιμή των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: